Hoogheemraadschap Schieland & Krimpenerwaard viert 750-jarig bestaan

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bestaat 14 mei maar liefst 750 jaar. En dat wordt natuurlijk gevierd. De hele maand mei organiseren zij allerlei activiteiten waarbij mensen kunnen ontdekken hoe er met water wordt omgegaan.

Bij kinderboerderij de Blijde Wei staat een tafel met daarop een 3D-maquette van Nederland en de Noordzee. Neeldert van Laar is educatieadviseur bij het hoogheemraadschap en sproeit met een gieter water in de Noordzee. “Zo kunnen we zien wat er gebeurt als de zeespiegel verder stijgt”, zegt hij tegen een stel kinderen. “Zien jullie al overstromingen?”, vraagt hij hen. “Ja”, klinkt het volmondig. “De dijken breken door. Dit is geen fijne toestand”, vertelt hij. De kinderboerderij is gelegen op het Ommoordse veld dat ruim onder de zeespiegel ligt. “Ofwel: als wij er als waterschap niet zouden zijn dan zou het hier 4 à 5 meter onder water staan. Dat idee willen we meegeven. Het is niet vanzelfsprekend dat we hier kunnen doen wat we nu doen, zoals werken, leven en recreëren.”

En dat doet het hoogheemraadschap dus al 750 jaar lang. Zo kun je wel stellen dat de waterschappen met het bouwen van een dam in de Rotte aan de start staan van wat we nu Rotterdam noemen. Met een wandeling neemt Maarten Hogenkamp mensen mee langs de Rotte om uitleg te geven over het waterbeheer op verschillende niveaus. “We hebben in dit gebied veel stuwen. Die houden de verschillende wateren op peil. Het gebied wordt na de stuw lager. Je ziet het zelf ook: het land ligt lager”, legt hij de mensen uit.

Ook de komende 750 jaar moet dat waterpeil gecontroleerd worden. Op kinderboerderij de Blijde Wei denken de kinderen goed mee om te kijken hoe dat in een veranderende wereld goed kan. Communicatieadviseur Robert Spiering van het hoogheemraadschap voorziet daarin een belangrijke taak voor zijn organisatie. “Het zal steeds meer moeite, energie en elektriciteit kosten om in Rotterdam te blijven wonen. We moeten het water de stad uit kunnen krijgen. Maar andersom moeten we ook steeds meer moeite doen om met andere waterschappen het water via een hele weg door Nederland heen hierheen te krijgen als het droog is. De dijken zullen hoger moeten, want de zeespiegel stijgt. Dus we krijgen wel met uitdagingen te maken.”