Horecaondernemers gooien creativiteit in de strijd voor open terrassen

Horecazaken in Rotterdam mogen vanaf 1 juni de deuren openen voor maximaal 30 personen op anderhalve meter afstand. Horecaondernemers steken de handen uit de mouwen en gooien hun creativiteit in de strijd om de coronamaatregelen te waarborgen. Want hoe pakken ze dit aan en handhaven zij deze maatregelen? Wij spraken Rotterdamse ondernemers hierover.

Foto: Renato Antinao

Bianca Hageraats, eigenaresse Leuk, eten & drinken in Blijdorp

Bianca heeft tijdens de coronacrisis niet stilgezeten. Het eetcafé Leuk, eten & drinken toverde ze om tot een food(truck)loket. “Ik ben blij dat wij door konden gaan. Het is fijn met vaste gasten en nieuwe mensen die langskomen die ons zelfs nog nooit hebben gezien.” Nu het restaurant 1 juni opengaat, heeft Bianca al wat maatregelen getroffen. “Ik mag gebruik maken van het grasveld tegenover de zaak. Ik heb een paar parasols besteld, er komen plantjes en pallets om alles af te zetten.” Het terras wordt volledig coronaproof volgens Bianca. “We hebben minder tafels, die meer uit elkaar staan. Iedereen die binnenkomt, maakt gebruikt van een desinfectie pomp en de gasten mogen één voor één naar het toilet zodat ze niet langs elkaar hoeven.” Bianca is wel op haar hoede. “Ik maak me toch zorgen om mijn eigen gezondheid en dat er misschien een tweede golf komt.”

Peter Bender, eigenaar Café de Ooievaar in Delfshaven

Voor Peter Bender was het de vraag of hij open zou blijven. Lees het hier. Sinds het kabinet duidelijk is over de regels rondom het openen van horecazaken, is Peter aan de slag gegaan. “Ik had in het begin geen goed gevoel en wist niet wat het Rotterdamse beleid zou doen. Nu het duidelijk voor mij is, heb ik er een goed gevoel over. Ik heb een leuk terras aan het water gecreëerd en heb totaal plek voor wel 40 man!” Ook over het handhaven van de maatregelen heeft Peter nagedacht. “Je mag niet zomaar op ons terras zitten. Eerst stellen we je aan aantal vragen of je wel gezond bent en dan wijzen wij een plek aan. Je kunt met z’n tweeën bij ons aanschuiven. Ben je met meer? Dan zit iedereen aan een ander tafeltje, op afstand.” Peter kijkt uit naar ritme, werken en bezig zijn. “Ik hoop dat wij het goed doen, zodat we open kunnen blijven.”

Ronald, Chefkok Restaurant Zotte in Hillegersberg

Restaurant Zotte heeft het in de coronacrisis over een andere boeg gegooid en is gaan bezorgen. Lees hier het. “Daar stoppen we voorlopig ook niet meer mee, want dat gaat heel goed. Ook 1 juni blijven we bezorgen. Hoe we dat gaan doen, wordt een uitdaging. We zijn aan het puzzelen. Alle tafels staan op anderhalve meter afstand van elkaar en we breiden ons terras nu uit met een parkeerplaats.” Toch vindt Ronald de maatregelen niet heel duidelijk. “We weten nog niet hoe we het eten gaan serveren. We dachten aan een wagen die we naast de gasten neerzetten en ze zelf het eten kunnen pakken.” Veiligheid eerst. “We hebben schotten besteld, mondkapjes, een desinfectie paal en de gasten moeten er via de voorkant in en via de achteringang naar uit.” Ronald kan niet wachten op een volle gezellige zaak. “Dan kunnen we weer gewoon knallen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat