Hoe houd je mensen van de straat? Het is een vraagstuk dat al langer speelt in Rotterdam, maar waar hét antwoord op nog niet gevonden is. Stichting Hotspot Hutspot heeft echter wel een idee: een hotel met 25 commerciële kamers én met 15 sociale kamers, voor iedereen die in de nacht geen dak boven hun hoofd heeft.
Al zeven jaar loopt Bob, oprichter van stichting Hotspot Hutspot, rond met het idee voor een ‘sociaal hotel’. “Steeds meer gewone mensen zijn dakloos. Mensen met banen die in auto’s slapen of die geworden geweerd uit de nachtopvang”, vertelt Bob, die juist voor deze groep mensen een dak boven het hoofd wil bieden. “Hoe minder je op straat bent, hoe sneller je je leven weer op de rit hebt.”
De minderbedeelden helpen doet Bob met zijn stichting al twaalf jaar lang, in Rotterdam en daarbuiten. De stichting heeft onder andere een restaurant in Schiedam, verzorgd voor 22 scholen elke dag lunch en regelt ‘crisiscatering’ op allerlei plekken in de regio. In Rotterdam zat er ook een Hotspot Hutspot restaurant, waar consumenten met óf zonder eten welkom waren om aan te schuiven, maar corona heeft die locatie de das om gedaan. “Toen zijn we juist gestart met de crisiscatering. En we hebben bijvoorbeeld ook twee jaar lang in Capelle elke dag 250 mensen in een Oekraïne opvang van eten voorzien.”
Hotspot Hutspot hotel
Nu is het tijd voor een Hotspot Hutspot hotel, om een gat in de markt op te vullen. Het gebouw is er al: pal tegenover de Markthal, in het centrum van Rotterdam. Het hotel heeft 40 kamers, waarvan 15 ‘sociale’ kamers zullen worden. Minimalistische, maar spiksplinternieuwe, kamers voor mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Bob wil zoveel mogelijk mensen helpen, maar kan niet iedereen onderdak bieden. “We kunnen geen mensen toelaten met zware psychische problemen”, legt hij uit. “Het gaat vooral om de bankslapers, of de mensen met een gewone baan die toch in auto slapen, of om een tienermoeder met twee kinderen en geen dak boven haar hoofd.”
Deze daklozen hoeven niet door het normale ‘check-in’ proces, legt Bob uit. “Het is meer het idee dat een organisatie, bijvoorbeeld de Pauluskerk, als tussenschakel gaat werken en ons verbindt aan de mensen die ‘vannacht even niet op straat moeten slapen’.” De verwachting is dat de vraag groter zal zijn dan het aanbod, “maar je moet ergens beginnen”.
Startklaar
Bob staat te popelen om te beginnen: “Het hotel is eigenlijk helemaal startklaar.” Het enige dat nog ontbreekt, is het startkapitaal van 1 miljoen euro. Iets wat Bob bij elkaar hoopt te krijgen door middel van een crowdfunding. Daar is woensdag al in een paar uur meer dan 20 duizend euro ingezameld.
De bedoeling is dat het geld vóór september 2024 binnen is. “Dan kunnen we 1 oktober de deuren openen”, klinkt het hoopvol. Het doel is om uiteindelijk break-even te draaien. Daarom krijgt het hotel ook 25 normale kamers, die moeten gaan betalen voor de sociale kamers. “Het is de ideale plek voor de duurzame toerist. Je kan bijvoorbeeld met de trein naar Rotterdam komen, want het hotel zit bij station Blaak, en dan ook in een hotel verblijven dat niet alleen rijk van je wordt, maar ook wat terugdoet voor de lokale samenleving.”
Mocht er niet genoeg geld worden ingezameld of er is een andere huurder, dan kunnen donateurs hun geld terugkrijgen of kan het geld gebruikt worden in de verdere zoektocht naar locatie voor een Hotspot Hutspot hotel.