I.N.D.O.

Regisseur Tenny Tenzer en producent Christie Haalboom zijn Rotterdammers met Indische roots. Samen maken zij de tv-serie I.N.D.O. Hierin onderzoeken zij de culturele erfenis van Nederlands-Indië. Ze brengen de eerste en derde generatie bij elkaar en zo ook de verhalen, vragen en antwoorden.
 

Tijdens hun zoektocht naar hun Indische roots voor het eerste seizoen van I.N.D.O. in 2015 ontmoeten regisseur Tenny en producent Christie steeds meer jongeren die net als zij ook ‘iets’ doen met de culturele erfenis van Nederlands-Indië. Ze besluiten het tweede seizoen, dat in 2016 werd uitgezonden, te focussen op jonge ondernemers, die vanuit hun culturele achtergrond zijn gaan ondernemen. Wat beweegt ze om vast te houden aan een bepaald stuk van hun cultuur?

Nu start het derde seizoen van I.N.D.O.. De lokale serie van OPEN Rotterdam, waarin de Indische makers op zoek gaan de erfenis van Nederlands-Indië, slaat een verrassende weg in. In het derde seizoen zijn de documentairemakers op zoek naar de verschillen en overeenkomsten tussen die Indische cultuur en de andere culturen die Rotterdam rijk is. Elke vrijdag te zien op OPEN Rotterdam om 18.15 uur. 

Nadat I.N.D.O. in seizoen één de jongere generatie Indo’s koppelden aan eerste generatie Indische Nederlanders op zoek naar vragen en antwoorden, zochten ze in seizoen twee de bezieling op. Jonge Indo’s en Molukkers vertelden vol passie over hoe ze met hun roots als inspiratie een onderneming of kunstproject hebben opgezet. Nu laat de Rotterdams Indische regisseur Tenny Tenzer zich onderdompelen in de Surinaamse, Marokkaanse, Chinese en Kaapverdische cultuur. Hij laat zich meenemen door Rotterdammers en proeft letterlijk en figuurlijk van hun culturen, maar samen gaan ze ook de diepte in. Gevoelige thema’s als identiteit, integratie & arbeidsdiscriminatie komen aan bod. Rotterdam is een prachtig podium voor diversiteit, zo neemt de serie ons mee langs festivals als Keti Koti en Djemaa el Fna, ook bezoeken we de Indische herdenking en gaan we naar het theater. Op een visuele wijze zoekt Tenny verbinding met andere culturen, want deze zijn óók In Nederland Door Omstandigheden. 

I.N.D.O. ontving voor het vorige seizoen een nominatie voor de OLON awards. De OLON is de organisatie van lokale omroepen in Nederland. De serie wordt geroemd om het camerawerk en de manier van storytelling dat een complex verhaal voor iedereen begrijpelijk maakt.

Daarnaast zoeken de documentaire-makers contact met hun kijkers via verschillende social kanalen. Via blogs en facebook houden ze hun volgers op de hoogte van hun belevenissen. Nieuw dit seizoen is het gebruik van whatsapp met het nummer 0619866021. Vanaf 1 oktober kunnen kijkers en volgers hun dagelijkse Indisch-heden met I.N.D.O. delen. Je kunt reageren op afleveringen, vragen stellen of vragen en opdrachten van de makers beantwoorden. Bijzondere foto’s, filmpjes en discussies worden dan weer gedeeld middels blogs of andere sociale media. Zo creëert I.N.D.O. een persoonlijk, eigentijds, actueel en levendig document dat via hun eigen online kanalen en die van OPEN Rotterdam te volgen is.

Seizoen 3 – Aflevering 5
We herdachten de afschaffing van de slavernij op het Keti Koti Festival met Surinaamse Caitlin, werden gastvrij onthaalt op Djeema el Fna Eetplein Rotterdam door de Marokkaanse Marwan, lieten ons inspireren door de Kaapverdiaanse Helden van Art e mais waar Odair ons mee naar toe nam en tot slot belandden we in een dojo om met Alex te sparren over de Chinese cultuur. Welke raakvlakken heeft de Indische gemeenschap met deze mooie culturen die Rotterdam rijk is en wat kunnen we van onze stadsgenoten leren? Laat je nog één keer meenemen door I.N.D.O., langs de hoogtepunten van afgelopen seizoen.

Seizoen 3 – Aflevering 4
In deze aflevering van I.N.D.O. duikt Tenny Tenzer samen met Alex Cheung in de Chinese cultuur. Ze dansen een drakendans, eten bij Het Zesde Geluk en staan tegenover elkaar in The Old School Rotterdam waar ze meegenomen worden in de leer van de Pukulan Pentjak Silat Bukti Negara -The Unified Art – Nederland.

Seizoen 3 – Aflevering 3
Kaapverdianen worden ook wel ‘de Stille Migranten’ genoemd. Indo’s kennen het Indische Zwijgen. Maar in deze aflevering van I.N.D.O. laten ze allebei van zich horen! Odair Inocencio neemt Tenny Tenzer mee naar, jawel, de kapper, maar ook Helden: Geïnspireerd op het leven van Amilcar Cabral. Een stuk over het leven van hun held door toneelgroep Art e Mais. Hoe belangrijk is een held voor een cultuur en wie is jouw Indische held?

Seizoen 3 – Aflevering 2
Familie, gastvrijheid en eten. Zo ongeveer de belangrijkste peilers van de Indische cultuur. Maar als Tenny de Marokkaanse Marwan vraagt zijn cultuur te omschrijven, blijkt hij exact hetzelfde te zeggen.
Laat je net als Tenny meenemen door de innemende en enthousiaste Marwan en proef de Marokkaanse cultuur op Djemaa El Fna – Eetplein Rotterdam. En ga van Marokkaanse thee naar de Indische Cinta Coffee en volg hun gesprek als ze de diepte in gaan.

Seizoen 3 – Aflevering 1
In het 3de seizoen van I.N.D.O. gaat Tenny Tenzer op zoek naar de raakvlakken tussen zijn Indische roots en die van andere culturen in Rotterdam.

We trappen de serie af op Keti Koti. Dit is voor de Surinaamse Caitlin een belangrijke dag omdat dan de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Maar heeft de Indische cultuur ook een dag om te herinneren en te herdenken?

Seizoen 2 – Aflevering 5
De typische geur uit de kist van de familie Toorop haalt bij Paul van Toko Toorop de vertrouwde herinnering aan zijn Indische oma naar boven. Wat geur en smaak voor Paul betekent, dàt is de Moesson Hét Indisch Maandblad voor de Indische community in Nederland. Redactrice Dewi en kok Paul delen dezelfde missie op een geheel eigen manier: check de laatste aflevering van INDOdocu donderdag om 18.15 bij OPEN Rotterdam. Een afsluiter om je vingers bij af te likken!

Seizoen 2 – Aflevering 4
De Javaans-Surinaamse Sensemelia is een zeer getalenteerde tattoo artist bij Inkstitution Tattooing. Veel Indo’s eren hun roots met een bijzondere tattoeage, zo ook haar collega Duncan en Nils die prachtige Wajangpoppen op zijn onderarmen heeft laten zetten door Sensemelia, natuurlijk bespreken ze samen het Indisch-zijn. Ook krijgen we de bijzondere band tussen Nils en zijn Indische adoptiemoeder te zien. Een prachtig portret.

Seizoen 2 – Aflevering 3
Sebastiaan van Bobby’s Dry Gin reist de hele wereld over om het verhaal van zijn Molukse opa te vertellen. Eliza is student aan de Willem de Kooning Academy en is op zoek naar een nieuwe beeldtaal om het postkoloniale sentiment in beeld te vangen. Samen gaan ze in gesprek in de derde aflevering van INDOdocu. We zien waar Bobby’s gemaakt wordt bij Herman Jansen Beverages en proeven de gin bij de nieuwe hotspot Supermercado!

Seizoen 2 – Aflevering 2
Sumarty woont en werkt in hartje Rotterdam. Ze heeft een verzameling typische foto’s van haar jeugd en van haar opa en oma toen deze net in Nederland aankwamen. Ze bespreekt ze met Armando van Hoezo Indo, die vaak in het Rotterdamse te vinden is, op familiebezoek. Armando is bezig met de afronding van zijn boek Twijfelindo. Sumarty ziet paralellen tussen haar gevoel als Indisch kind en de emoties van haar opa en oma toen ze net in Nederland kwamen. Emoties die waarschijnlijk heel herkenbaar zijn voor veel derde generatie Indo’s.

Seizoen 2 – Aflevering 1
Seizoen 2 van I.N.D.O. gaat van start op de Pasar Malam in Rotterdam Ahoy. We portretteren de Indische Leroy Woudstra, de man achter de grootste Indische webcommunity van Europa genaamd Indo’s Be Like. Op de pasar ontmoet hij de Moluks-Indische muzikant Gale. Samen verkennen ze de overeenkomsten en verschillen van hun roots.

Vanaf 2 juni is seizoen 2 elke donderdag vanaf 18.00 uur (herhaling elk uur) Te zien op: OPEN Rotterdam TV (Ziggo 36 KPN 636) en OPEN Rotterdam Digitaal (website, facebook, twitter).

Heb je als Indische Nederlander mooie, pakkende of interessante verhalen en wil je meewerken aan deze documentaire? Stuur dan een reactie naar [email protected] of www.facebook.com/INDOdocu. Volg het I.N.D.O. blog Klik hier



 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter