Iconische koeien van de Esch komen mogelijk terug: ‘Als ik die koeien zie ben ik thuis’

Gemeente Rotterdam

Voor wie in De Esch woont zijn de kunstkoeien aan de Lage Filterweg tot zo’n twee jaar geleden een zeer herkenbaar onderdeel van de wijk. Maar de koeien verkeerden de laatste periode van hun bestaan in slechte staat en daarom moesten ze weg. Daar waren veel bewoners het echter niet mee eens en daarom startten zij, onder leiding van voormalig wijkregisseur Safiye Mutlu, een bewonersinitiatief om de koeien terug te krijgen. “Over twee weken zijn de vergunningen rond”, verwacht kunstenares Marieke van der Meer, die de nieuwe kunstkoeien gaat ontwerpen.

Marieke is kunstenares en woont in de Oude Watertoren waar ze eveneens haar atelier heeft. Samen met haar man Vadim Gryadov, die ook beeldend kunstenaar is, gaat ze aan de slag met de nieuwe koeien. “Wij zijn nu bezig met het voorwerk, maar binnen twee weken moeten de vergunningen rond zijn en dan gaan wij van start.” Voor Marieke en medebewoners van de Esch waren de koeien lang iconisch voor de wijk, iets dat vooral na een periode van afwezigheid je herinnert aan je buurt. “Als ik met vakantie ben geweest en ik zie die koeien dan ben ik thuis”, citeert Marieke een buurtgenoot.

De komende periode betrekt Marieke ook OBS de Esch bij het kunstwerk. Zo gaan de leerlingen zelf koeien schetsen en kleien. Wellicht leveren de jonge kunstenaars nog een bijdrage: “De houding van de koeien is nog niet zeker, dus wie weet inspireren ze mij wel.”

De nieuwe koeien komen in de oude gedempte waterbakken te staan bovenop een dikke laag aarde en gras, een locatie die onder beheer is van Stichting GroenWaarde de Esch. Eind dit jaar verwacht Marieke dat de kunst koeien kunnen ‘grazen’ op hun nieuwe plek in de wijk.