IF Denim maakt nieuwe kledingstukken van jeans: “7000 liter water voor een broek”

Het Rotterdamse bedrijf IF Denim maakt nieuwe, unieke kledingstukken van spijkerbroeken en andere denim. In het atelier aan de Lijnbaan upcyclen ze oude denim ze niet alleen tot jassen en tassen, maar maken ze ook bucketheads en kimono’s.

Voor Yanto, die het bedrijf runt samen met zijn partner Sharifah, begon de fascinatie voor denim al vroeg: “Ik was 16 toen ik mijn eerste Levi’s 501 kocht, ik was niet uit die broek te slaan.” Nu is Yanto 42 en blijft zijn fascinatie onverminderd groot; denim is volgens hem de mooiste stof die er is.

Tweede huid
“Jeans worden ook steeds mooier na verloop van tijd. Het is bijna een tweede huid die je krijgt. Stel jij koopt dezelfde spijkerbroek op hetzelfde moment als ik en we vergelijken die broeken na een half jaar met elkaar, dan zijn het twee totaal verschillende broeken geworden. Afhankelijk van waar jij je portemonnee stopt bijvoorbeeld. Dat proces is voor mij echt een heel gaaf proces.”

Het is niet Yanto’s eerste bedrijf dat voortkomt uit zijn liefde voor spijkerstof, in het verleden runde hij al een schoenenmerk dat alleen maar met denim werkte. Helaas moest hij daar mee stoppen omdat de het lastig was om grote oplages aan winkels te verkopen. In die periode viel wel iets anders op: “Mijn vrouw Sharifah maakte toen tassen van denim, meer erbij, en die bleven het onverminderd goed doen.” Dat bracht ze op een idee om kleding te gaan ontwikkelen van ongebruikte spijkerstof.

Upcyclen
Het is volgens Yanto heel belangrijk dat er wat meer aandacht komt voor duurzaamheid op dit gebied: “Je hebt bijna 7000 liter water nodig om één spijkerbroek te maken.” En dus recycled IF Denim dan ook voornamelijk oudere kleding. Maar niet alleen maar: “We zitten natuurlijk op de Lijnbaan, en het is best wel krom om te zien dat er zoveel mensen bij grote ketens naar binnen lopen terwijl wij ook gewoon heel veel materiaal krijgen van overproductie, broeken die er te veel zijn.”

Yanto wil dus zeker niet alleen mooie en unieke kleding maken, maar ook re- en upcycling onder de aandacht brengen. “Ik hoop dat de gemeente Rotterdam hier ook wat meer aandacht voor krijgt en ondernemers op dit gebied gaat ondersteunen.”