IFFR-film Fantoomwijk over Tweebosbuurt wekt woede weer op bij bewoners

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat de eerste huizen in de Tweebosbuurt tegen de vlakte gingen. Filmmaker Ravi Sandberg woonde er zelf en maakte er een korte film over die momenteel te zien is op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR). Eén van de hoofdpersonen is Mustapha Eaisaouiyen, die jarenlang strijd voerde tegen de sloopplannen.

De woede bekruipt Mustapha weer als hij door de de platgegooide straten van de Tweebosbuurt loopt. Het is ook daarom dat hij dat niet vaak doet. Het herinnert hem aan de duizenden uren die hij besteedde aan het protesteren tegen de sloopplannen, de buurtbewoners die er -soms letterlijk- niet meer zijn en de manier waarop er met de bewoners is omgegaan. “Het is echt mensonterend geweest’’, aldus Mustapha.

Musthapa is één van de gezichten van de strijd om de Tweebosbuurt geworden. Hij verdiepte zich in dossiers en wetgeving om zo met de bewoners weerwoord te kunnen bieden aan Vestia en de gemeente. Dit in een periode dat het ook niet goed ging met zijn moeder, die intensieve zorg nodig had. Mustapha vertelt er over in de film van Ravi Sandberg, die nu op het IFFR te zien is.

De film ‘Fantoomwijk’ laat de Tweebosbuurt zien als spookstad. Gefilmd met een warmtecamera zijn de koude straten en gebouwen donker en lichten de buurtbewoners op als warmtegevende silhouetten. Onder de beelden zijn de verhalen te horen van de bewoners, zoals die van Mustapha.