IFFR2016 Coming-of-age drama met een 80s touch

Het Internationale Fotofestival Rotterdam selecteert over het algemeen veel kwalitatief goede films voor hun vertoningen, en ook ‘Califórnia’ was een aangename verrassing.
Het is 1984. In het leven van de zeventienjarige Estela staan jongens, David Bowie en het Amerikaanse Californië centraal. Deze Braziliaanse coming-of-age film, genaamd ‘Califórnia’, van Marina Person zal je heimwee geven naar dit decennium – zelfs als je daarna pas geboren bent.

De jaren ’80 sfeer uit de film wordt grotendeels bepaald door de muziek. Je hoort regelmatig Bowie, The Cure en Joy Division voorbij komen. Het grootste gedeelte van het budget werd opgeslurpt door de rechten van deze muziek. Daarnaast kreeg het team achter de film niet voor elk nummer zomaar toestemming – zo hebben ze Robert Smith van The Cure over moeten halen om hen enkele liedjes te laten gebruiken.

Als regisseur Marina Person en hoofdrolspeelster Clara Gallo na de vertoning het podium opkomen is de gelijkenis tussen de twee onmiskenbaar. Al was dat volgens Marina in eerste instantie niet de bedoeling. ‘’We hebben allerlei soorten meisjes auditie laten doen, maar Clara had iets dat ik in mijzelf herkende, dat komt in de film ook terug. Ik ben opgegroeid in de jaren ‘80 en dit was de tijd dat de angst voor AIDS voor het eerst de kop opstak. Precies op hetzelfde moment dat wij onze seksualiteit aan het ontdekken waren.’

Ook een film zien op het IFFR? Nog tot zaterdag zijn er door de hele stad films te zien. Kijk voor meer informatie op de website.