“Ik wil het debat rondom Piet Hein nuanceren”

Piet Hein is waarschijnlijk de bekendste inwoner die Delfshaven heeft gehad maar toch neemt de discussie rondom zijn persoon steeds vaker toe. Hein zou net als andere zeevaarders een fout verleden hebben, waarbij de vraag rijst of sommige beelden en straatnamen weg moeten. Wetenschapper Simon Rozendaal doet voor een aankomend boek onderzoek naar Piet Hein om het debat zodoende minder zwart-wit te maken dan nu het geval is.
“Jan Pieterszoon Coen heeft wel gruweldaden verricht in Oost-Indië waar men tegenwoordig alles vanaf weet. Maar Piet Hein was daar nooit bij betrokken. Zo’n rotte appel als Coen is echter genoeg om alle zeevaarders meteen in een kwaad daglicht te zetten”, zo begint Simon Rozendaal, wetenschapper en schrijver, zijn betoog over Piet Hein. De volksjongen uit Delfshaven die het schopte tot opperbevelhebber van de Nederlandse vloot.

Simon gaat binnenkort een boek uitbrengen over Piet Hein en geeft op 29 september in de Pelgrimvaderskerk een lezing. Zijn hoofddoel: nuances aanbrengen in het debat. “Je merkt dat de tegenstellingen steeds groter worden en de discussie ook steeds vaker zwart-wit. Iemand als Piet Hein had niks te maken met slavernij, heeft niet meegedaan aan genocide maar wordt toch geschaard tot een rijtje foute zeevaarders.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter