‘In Schiebroek-Zuid heerst veel verborgen armoede’

Het gaat volgens de statistieken goed met Schiebroek, maar bewoners die hier al jaren wonen kennen ook een ander Schiebroek. Aan de zuidzijde is het volgens hen een stuk moeilijker om rond te komen. Dit deel kent veel verborgen armoede en verpauperde flats: “Het is hier misschien nog wel erger dan in Rotterdam-Zuid.”

“In het begin was het verschil niet zo groot”, vertelt Marijke van Seventer. Zij is onderdeel van Leven in Schiebroek en met haar lopen we richting het minder welvarende deel. Het verschil werd volgens haar groter toen een deel van de flats gesloopt zou worden, maar dit toch niet doorging: “Met het gevolg dat er niks meer aan gedaan werd. In die tijd is het enorm verpauperd.” Dat verschil zie je het beste op de Wilgenlei en de Wilgenplaslaan.

Al eerder ging OPEN Rotterdam langs bij Loes Zwarts die wekelijks 65 boodschappentassen geeft aan gezinnen die net te veel verdienen voor de voedselbank.

Terwijl we met Marijke van Seventer, richting Schiebroek-Zuid lopen, komen we een vrouw tegen die hier al een flink aantal jaar woont. Volgens haar is de grens een stuk meer richting hun huis opgekomen: “Ik merk dat het heel erg achteruit gaat. Mensen doen heel anders en er is veel meer afval.” Volgens Marijke is het vooral aan woningcorporaties.