Indrukwekkend, gigantisch en weer OPEN; Fort 1881

Aan de kust van Hoek van Holland ligt het best bewaarde kustverdedigingsfort van Nederland; Fort 1881, inmiddels een belangrijk stuk cultureel erfgoed. Horeca ondernemer Jurgen Beumer was zo onder de indruk van het fort, dat hij besloot het pand te kopen en er een museum van te maken. Zijn streven was om het roer om te gooien en er een ervaring te creeren waarbij je als bezoeker, met gebruik van al je zintuigen, letterlijk en figuurlijk, de geschiedenis induikt.
Die geschiedenis liegt er namelijk niet om. Het immense fort, dat pal aan de kust ligt, is  gebouwd in 1881 en viel op 16 Mei 1940 in Duitse handen. Het is uiteindelijk 5 jaar bezet geweest. Gezien de zware inzet qua verdediging van de kust en de bedrijvigheid rondom de bouw van de Atlanticwall, was het Fort, hoewel goed verborgen, een plek vol leven. Daar kun  je nu dus nog duidelijk de sporen van zien. In het fort is zelfs een bakkerij geinstalleerd om alle Duitse soldaten in de omgeving van brood te voorzien. Met onder andere de originele oven en mengkommen, paraat is de bakkerij geheel nieuw leven ingeblazen. Wanneer je de ruimte inloopt, wordt je verwelkomt door een geurige baklucht, en daar blijft het niet bij.. Beumer heeft nog veel meer voor het publiek in petto en werkt momenteel hard aan verschillende belevenissen en het uitbouwen daarvan.

Na een hele tijd niet voor publiek toegankelijk te zijn geweest, sinds de sluiting van het museum is het fort sinds 30 Januari heropend. Nieuwsgierig naar dit bijzondere en goed bewaarde stukje geschiedenis gingen we natuurlijk even poolshoogte nemen, om zelf te kunnen ervaren hoe het verleden daar weer tot leven wordt gewekt.