Indrukwekkende Auschwitz expositie op het Noordereiland van Hans Citroen

Sinds 1 mei is de expositie ‘AUSCHWITZ-IMPERIUM’ van Hans Citroen te zien in galerie Wind op Noordereiland. Hans heeft veel persoonlijke connecties met het concentratiekamp in Auschwitz-Birkenau. Zo was zijn opa een overlevende van het kamp. Ook leerde hij van zijn wijlen vrouw Barbara Starzyńska, een Poolse uit Oświęcim (de Poolse naam voor Auschwitz) ook het Auschwitz van na de oorlog kennen.

“Er wonen daar dus mensen die elke keer moeten uitleggen uit wat voor stad ze komen. En dat ze daar ook gewoon gelukkig groot kunnen worden” vertelt Citroen.
Het Auschwitz van na de oorlog is dan ook vertegenwoordigd in zijn expositie. Met bijvoorbeeld een foto van een vervallen fabriek waar kampgevangenen dwangarbeid verrichten.

Daarnaast wil Hans Citroen de bezoeker laten zien dat Auschwitz in de Tweede Wereldoorlog meer dan een concentratie en vernietigingskamp alleen was. Zo waren er meerdere kampen dan alleen het bekende Auschwitz en Birkenau en ontstond er met de tijd en grootschalige industrie van dwangarbeid en massamoord. “De verbazing dat de mens een kamp op kan zetten om zo efficiënt mogelijk mensen te vermoorden. Dat is niet onder woorden te brengen’’ aldus galeriehouder Ellen Wind.

De expositie ‘AUSCHWITZ-IMPERIUM’ is tot 29 mei te zien.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat