Internationale solidariteit tonen met Riffijnen in centrum Rotterdam

Ruim 1.500 bezoekers zijn op zondagmiddag bij elkaar gekomen op het Schouwburgplein om aandacht te vragen voor de situatie in het Rif-gebied. Ahmed Marcouch, oud Kamerlid (PvdA), Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid (SP) en Kati Piri, Europarlementariër (PvdA) waren aanwezig om hun steun te betuigen.

Eerder zijn er grote demonstraties gehouden in Amsterdam en Den Haag uit solidariteit met de Riffijnen in Marokko, georganiseerd door Comite Mohsin Fikri Nederland.

“Meer dan 90% van de Marokkanen komt uit het Rif-gebied. Je ziet dat het hier ook leeft”, zegt Hassan Buyatui, “een ieder van ons heeft daar familieleden en het doet ons pijn om die beelden te zien. We willen een einde maken aan het geweld.”

De demonstratie, die ruim drie uur duurde, is vredig verlopen en was ondanks de zondag druk bezocht.

Hassan Buyatui, actief binnen de organisatie, vertelt over de toestanden in het Rif-gebied. “Er is heel veel geweld door de Marokkaanse politie. Vreedzame demonstraties worden keihard ingetrapt, politie treedt keihard op.” De arrestaties van tientallen demonstranten en vrijheidsstrijders, waaronder Nasser Zafzafi, waarbij ook geweld is gebruikt, was de aanleiding van de demonstraties. “Zafzafi is van de volksbeweging heeft corruptie in het regime aangesproken na de dood van Mohsin Fikri.”

Buyatui zegt dat het gedrag van de politie in strijd is met internationale verdragen die Marokko ook getekend heeft. Daarom doet hij een oproep aan de internationale gemeenschap om op te treden. “Want,” zegt hij, “wegkijken staat gelijk aan instemmen!” Het zijn geen eisen maar normale voorzieningen die horen bij iedere samenleving.

De sprekers zijn gekozen vanwege hun werk en de betrokkenheid die ze getoond hebben.
Dit door schriftelijke vragen te stellen en het publieke te vertellen deze strijd te blijven steunen voor een rechtvaardige Rif.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat