Internationale student Senad voelt zich uitgebuit door Rotterdamse huisbazen

Er is een groot woningtekort in Rotterdam. Dat treft veel Rotterdammers, maar ook studenten die naar onze stad komen om een opleiding te volgen. Senad Delic heeft in de afgelopen vijf jaar in Rotterdam maar liefst tien keer moeten verhuizen. Het heeft een grote invloed gehad op Senad zijn leven.

Senad betaalde op een gegeven moment 900 euro per maand voor een woning van 40m2. Dat was bij een bewoner die zijn woning illegaal onderverhuurde. “Die heeft gewoon dik aan mij verdiend”, vertelt Senad. Door tijdelijke huurcontracten of buitensporige huurverhogingen moest Senad ook vaak verhuizen. ‘‘Het klinkt misschien heel dramatisch, maar als je ergens gesetteld bent en na acht maanden weer moet verhuizen omdat de huurverhoging niet te verdragen is, dan heb je niet echt een plek om thuis te noemen.”

Senad Delic was 19 jaar oud toen hij vanuit Oostenrijk naar Nederland kwam om te studeren. Hij had nooit gedacht dat een woning vinden zo moeilijk zou zijn: ‘‘Ik had avonden waarop ik het niet meer trok en dat ik wilde vertrekken uit Nederland. Iedereen zegt dat als je hard werkt, het wel goed komt. Ik heb in mijn eerste paar jaar niet eens gestudeerd maar 40 uur per week gewerkt en dat was niet genoeg om te overleven. Meer dan de helft van je salaris gaat naar je huur.’’

Marijn Prins is voorzitter bij studentenvakbond STUUR. STUUR komt op voor de belangen van studenten. ‘‘Als jij een hoge huur rekening hebt dan ga je op al het andere in je leven besparen en dat heeft veel gevolgen. Studenten kiezen tussen een extra werkdag of naar een college gaan’’, legt Marijn uit.