Interventieteams woonoverlast Rotterdam van start in 2015

Vanaf januari 2015 starten in Rotterdam interventieteams om woonoverlast en misstanden in woningen aan te pakken. De teams bestaan uit gemeentelijke handhavers, woonoverlastcoördinatoren en bouwinspecteurs van de gemeente Rotterdam. Door deze nieuwe werkwijze worden misstanden sneller opgespoord, overlastsituaties sneller aangepakt en is er meer regie op individuele voorvallen.

De Gebiedsgerichte Interventieteams starten in de vijf gebieden Feijenoord, Charlois, Delfshaven, Noord en IJsselmonde. In 2015 zullen tien extra interventieambtenaren volgens de nieuwe werkwijze gaan werken. Interventieambtenaren zijn gemeentelijke handhavers die ervaring hebben met het aanpakken van woonoverlast. Het doel is om 2.000 interventies in 2015 te doen. De teams gaan gericht op basis van signalen en meldingen op adressen af waar mogelijk iets aan de hand is. Daarnaast lopen ze zichtbaar rond in de gebieden om ook de signalen van bewoners op te vangen en daar een vervolg aan te geven met een huisbezoek.

Wethouder Joost Eerdmans (veiligheid): ”Door de nieuwe teams grijpen we effectief in bij woonoverlastsituaties en misstanden achter de voordeur. Naast het gericht op bezoek gaan bij bewoners die woonoverlast veroorzaken sporen de teams ook overbewoning, illegale huur en woonfraude op. Misstanden die tot nu toe onder de radar bleven komen in beeld door de huisbezoeken. We focussen in 2015 op vijf gebieden om daar woonoverlast gericht aan te pakken, in 2016 worden de interventieteams uitgebreid.”