Is het nieuws fake of niet?

Nepnieuws komt de laatste jaren in de media steeds vaker voor. De meeste mensen weten vaak niet waar de betrouwbare bronnen te vinden zijn. In Kralingen-Oost vroegen wij aan de Rotterdammers hoe zij hun nieuws kiezen.

In Nederland heb je vrijheid van meningsuiting en sommigen gebruiken dit om misleidende informatie te verspreiden. Door verleidende koppen, proberen nepnieuws verspreiders vaak ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk kliks op hun berichten komen. Door de groei van sociale media stijgt ook het aantal nepberichten. “Iedereen kan klakkeloos berichten plaatsen op Facebook en dit wordt dan gedeeld, omdat het makkelijk over te nemen is”, zegt een student aan het Erasmus.

Je moet niet alles geloven wat er op het internet en social media staat. Media bedrijven hebben hun eigen agenda met nieuws dat zij publiceren. “Ik kijk vooral op Google als ik iets wil opzoeken, om extra te controleren of het wel klopt”, zegt een Rotterdamse. Vaak kunnen de nieuwsberichten als grap bedoeld zijn, alleen is het gevaarlijk voor mensen die het echt geloven. Ze zien een spannende kop staan en openen sneller de pagina om het bericht te lezen. “Ik zie het vaak voorbij komen, maar je moet het met een korreltje zout nemen.” vertelt een student.

Bekijk hier de video hoe de Rotterdammers hierover denken:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat