Jaar van het Konijn ingeluid op West-Kruiskade tijdens Chinees Nieuwjaar

Op zaterdag 28 januari is er rondom de West-Kruiskade het Chinees Nieuwjaar ingeluid. Het Jaar van het Konijn. De middag is geopend met de traditionele leeuwendans op het Tiendplein (een ontwapening ceremonie). Voor Rotterdammers met banden met de Chinese cultuur een belangrijk moment.

Van 22 tot 31 januari wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. Dit doet de Chinese gemeenschap op met verschillende gebruiken. Het Jaar van het Konijn wordt geassocieerd met geduld, geluk en vrede. Karaktereigenschappen van het konijn zijn volgens de Chinese astrologie: rechtschapenheid, intuïtie en voorzichtigheid.
Tak Pin Lam is opgegroeid in een Chinees gezin, hij was een van de honderden bezoekers op 28 januari rondom de West Kruiskade. ‘‘Ik ga vandaag het festival bezoeken met vrienden, wat eten, rondkijken bij de leeuwendans’’, aldus Tak Pin Lam.

Een vuurwerkshow, de leeuwendans, historische trams en Kung Fu workshops voor kinderen al met al was er dit jaar weer genoeg te doen voor de bezoekers. ‘‘Ik vier geen Chinees Nieuwjaar maar ben hier voor de gezelligheid met mijn familie’’, vertelt een bezoeker aan OPEN Rotterdam. De bezoekers van het festival wensen de Rotterdammers veel gezondheid en geluk toe in het jaar van het konijn.