Jaarverslag 2019 OPEN Rotterdam

Het verslagjaar 2019 is wederom een jaar waarin OPEN Rotterdam op alle vlakken zichtbaar groeit. Zowel organisatorisch als redactioneel en de positieve effecten daarvan bemerken we zelfs in tijden zoals waarin we nu verkeren, in 2020 waarin corona-maatregelen het dagelijks leven in de greep houden. 

Sinds 2019 bevindt OPEN Rotterdam zich weer letterlijk tussen de Rotterdammers, daar waar we horen! In het voorjaar van 2019 verhuizen we tijdelijk naar de 1ste Middellandstraat om vervolgens in het najaar naar onze nieuwe plek in Bureau Eendracht over te gaan. Onze eerste echt eigen plek in ons bestaan en dat in een bijzonder verzamelgebouw met andere sociaal maatschappelijke organisaties en betrokken Rotterdammers. Meer midden tussen de Rotterdammers kan haast niet.  

En natuurlijk ook in 2019 maken we dagelijks bijzondere nieuwsverhalen diep uit de stad, zetten we projecten op samen met onze partners als Rotterdam Unlimited, AIR en Hogeschool Rotterdam, werken we aan onderzoeksprojecten samen met Vers Beton zoals FeyenoordCity en de Jeugdzorgjungle, en hebben we weer veel mooie nieuwe producties dankzij de Mediaregeling. We worden onder andere genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs en De Tegel en natuurlijk neemt ook andere pers onze verhalen over. 

De beweging is duidelijk. Het gaat goed, we groeien. Jaarlijks hebben we een online bereik van ruim 22 miljoen en nog eens minimaal 11,6 miljoen via tv. OPEN Rotterdam weet de groei vast te houden op alle vlakken en de relevantie op peil te houden dankzij een goede neus voor nieuwe nieuwsverhalen en dankzij de steun en samenwerking met partners in de stad. 

We zijn trots dat we in het voorjaar als een van de eerste drie lokale omroepen het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen verleend kregen na toetsing door het Keurmerkinstituut. Het keurmerk is door de NLPO samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, Nederlandse Vereniging van Journalisten en Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland in het leven geroepen ter bevordering van kwaliteit, professionaliteit, efficiëntie en aanbod bij lokale omroepen.

Punt van zorg blijft de 25% korting in deze concessieperiode. De impact van de bezuiniging op de organisatie en de nieuwsvoorziening is groot. De organisatiestructuur is momenteel marginaal, maar werkbaar. Voor het bedrag dat gekort is, kan relatief veel content gemaakt worden omdat slechts de variabele kosten gedekt hoeven te worden. De korting van 25% heeft een heel grote impact op de programma’s die we maken. Maar juist de programma’s die we maken, het nieuws dat we brengen bepaalt onze relevantie. Daarom blijft de focus op het stabiliseren van de nieuwsstroom en staat het belang van de Rotterdammers voorop.

OPEN Rotterdam is er trots op dat we dit mogen doen voor de Rotterdammers en hoopt dat in lengte van dagen te mogen blijven doen. Niet kwetsbaar door de achilleshiel maar sterk gefundeerd door een realistische en stevige basisfinanciering en door een team vol passie en energie voor de stad. 

We schrijven dit jaarverslag op het moment dat de eerste grote maatschappelijke ingrepen ter beheersing van Covid-19 hun beslag vinden. Gelukkig hebben we een stevige basis waarop we  voor de uitvoering van onze publieke opdracht kunnen voortbouwen. 

>> Lees hieronder het hele jaarverslag.

JAARVERSLAG 2019 – INHOUD

2020 EN IMPACT COVID-19  
Voorwoord van ons bestuur               

DOOR EN VOOR ROTTERDAMMERS 
Alles over onze journalistieke aanpak, met wie we samenwerken en over onze impact       

HET VERHAAL VAN OPEN ROTTERDAM 
Cijfers, cijfers, cijfers. Over wat we maken, ons bereik, partners etcetc            

TEAM OPEN ROTTERDAM   
Alle namen op een rij                      

MEDIAREGELING 2019     
Het complete overzicht