Jamal Challiui ging op 14 maart op reis naar Marokko om de nieuwe trends op gebied van bruidsmode te ontdekken voor zijn bruidsmodezaak in Charlois. Wat hij toen niet wist, was dat hij op de laatste vlucht naar Marokko zat en voorlopig niet meer terug kon naar Nederland door de lockdown. Sindsdien zit hij in Nador, een kustplaats in het noorden van Marokko. Daar probeert hij er het beste van te maken. Hij helpt de nu behoeftige bewoners rondom Nador en deelt voedselpakketten uit.
Positief
Jamal begon meteen nadat duidelijk werd dat hij voor langere tijd in Marokko moest blijven met het bedenken van een manier waarop hij daar mensen kon helpen tijdens de lockdown. “Ik besefte me niet meteen dat de situatie zo was dat ik niet terug zou kunnen komen. Maar, ik heb vaker dingen met goede doelen gedaan in Marokko. Zo maak ik er iets positiefs van.” aldus Jamal. Hij vertelt dat hij besloot voedselpakketten uit te delen toen hij merkte dat het voor veel mensen niet mogelijk was om te hamsteren, omdat zij daar geen geld voor hadden.
Facebook en Snapchat
Op Facebook en Snapchat krijgen de volgers van Jamal een inkijkje in zijn avontuur; hij plaatst namelijk alles op de sociale media. Via tikkies of overschrijvingen ontvangt Jamal dagelijks donaties van Nederlandse en Belgische Marokkanen met soms wel bedragen van €200,- euro. Van dat geld doet Jamal inkopen voor de voedselpakketten, koopt hij medicatie of helpt hij families met andere kosten.
Voedselpakketten
De voedselpakketten bestaan uit bloem, houdbare spullen en hygiënische producten. De pakketten zijn rond de 65 euro waard en gezinnen van 7 tot 12 personen kunnen er ongeveer 2 maanden mee verder. “Het pakket bestaat uit spullen die je nodig hebt, niet dingen die lekker zijn of die je wilt.” vertelt Jamal. Voordat hij een voedselpakket gaat brengen gaat Jamal altijd even langs om te checken of iemand ook echt een pakket nodig heeft: “Er zijn altijd mensen die bedelen, maar eigenlijk het nog redden. Ik wil de mensen helpen die het ècht nodig hebben en dan moet je soms heel selectief zijn.”
Nationale radio
Zijn vrijwilligerswerk in Marokko is ook de Marokkaanse media niet ontgaan; Jamal werd geïnterviewd door de nationale radiozender. “Ik was voor de ministers van binnenlandse en buitenlandse zaken om te laten zien dat de Europese Marokkanen er het beste van proberen te maken.” aldus Jamal. Volgens Jamal werden de Europese Marokkanen in de eerste weken van de coronacrisis ervan beschuldigd het virus naar Marokko gebracht te hebben. Hij hoopt dat mensen door het interview begrijpen dat zij ook iets van de situatie proberen te maken.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat