Jan Willem en Ewald maken in hun fabriek in Rotterdam al zo’n tien jaar helemaal zelf chocolade. Ieder jaar breidt hun onderneming weer een beetje verder uit. Ze hebben van de Academy of Chocolate zelfs de Gouden Boon Award gewonnen voor hun in 2024 geproduceerde chocolade met cacaobonen uit Peru.
Pristine Nativo Peru Dark 71%, zo heet de chocoladereep waarmee ze de prestigieuze prijs in de wacht sleepten. Ze hebben daarmee de beste chocolade ter wereld gemaakt. “We roosteren de cacaobonen op allerlei manieren. Dat hangt echt af van het type boon”, legt Ewald uit. “Die roostertijd varieert van 17 tot 50 minuten. Na het roosteren worden er vliesjes van die cacao afgehaald”, vervolgt hij. Dat product wordt vervolgens gemaald in de zogenoemde grinders; machines die het razendsnel roteren. “Dan wordt de chocolade echt gemaakt”, stelt Ewald.
Dat proces duurt nog wel iets meer dan drie dagen. “Doordat er zuurstof bij komt, komt de chocolade ook op smaak”, zegt Ewald. De vriendschap met Jan Willem begon toen zij elkaar leerden kennen als collega’s bij een groot telecombedrijf. Ze gaven destijds als consultants advies aan de raad van bestuur. Daarna werden ze beiden ondernemer en maakten ze regelmatig samen culinaire reizen. Naast chocolademaker is Ewald ook nog vinoloog en weet dus veel van wijnen. “Jan Willem weet weer veel van pastries. Die culinaire reizen bonden ons echt. Nu zijn we getrouwd met de chocolade fabriek en met elkaar”, lachen ze.
Ze hebben nu een fabriek waarin de chocolade gemaakt wordt. Maar toen ze net begonnen met dit idee, hebben ze eerst nog geëxperimenteerd bij Ewald thuis. “Dat was oefenen bij mij thuis in de schoenenkamer van mijn vrouw. Daar stonden kleine apparaatjes waarmee we één dag in de week oefenden. Na een jaar of twee werden we er uitgeschopt. Toen moesten we echt een eigen ruimte zoeken.”