1 APRIL GRAP: Jasper verzamelt ‘gewonde’ chocolade hazen tegen verspilling: ‘Ze worden afgedankt’

Binnenkort is het weer Pasen en dat betekent chocolade eten. De winkels liggen al weken vol met chocolade paaseitjes, kippen en natuurlijk paashazen. Die laatste zijn door hun koddige lange oren erg breekbaar en niet opgewassen tegen het geweld dat chocolade figuren in een supermarkt, veelal gepleegd door kinderen, te verduren krijgen. Als een haas daarbij een gebroken oor of, erger nog, nek oploopt, wordt hij vernietigd of wordt er varkensvoer van gemaakt. ‘Zonde’ vindt Jasper (echte naam bij de redactie bekend). Hij haalt de beschadigde paashazen op om ze een beter leven te geven; “Een gebroken chocolade oor is zo gefikst.”

Volledig in paashaaskostuum en met rieten mand om de arm gaat hij de weken voor Pasen langs bij supermarkten en snoepwinkels om de ‘gewonde’ hazen op te vangen. “Mag ik deze twee meenemen?”, vraagt hij hoopvol aan de kassière van een supermarkt aan de Lange Hilleweg in Feijenoord. “Ik heb een opvang voor gewonde chocolade hazen.” Helaas krijgt hij de hazen ditmaal niet gratis mee, maar tegen 30 procent korting kan hij ze na overleg met de manager in zijn mandje stoppen. Dan huppelt hij weer huiswaarts. “Zo gaat het meestal”, vertelt hij, “Ze gooien het uiteindelijk weg, maar je mag ze toch niet gratis meenemen.”

Pasen lievelingsfeestdag
Waar voor de meeste Rotterdammers Kerstmis of ramadan de belangrijkste feestdag van het jaar is, is dat voor Jasper (37) Pasen. “Dat heb ik al van kinds af aan. De eerste keer paaseieren zoeken was zo magisch, dat deed iets met me.” Zijn fascinatie voor paaseieren zoeken liep in zijn jeugd een keer erg uit de hand. Toen was hij twee dagen spoorloos, nadat hij tijdens een driftige zoekactie verdwaalde in het Lage Bergse Bos. “Ik wist zeker dat er nog ergens één eitje moest liggen.”

De lange speurtochten naar eieren doet Jasper niet meer, maar hij gaat wel drie keer per jaar naar de Matthäus-Passion. “Dat is gewoon het mooiste wat er is, al is het wel een lange zit vaak. Als er geen comfortabele stoelen zijn, is die hele Matthäus wel een echte lijdensweg.”

Opvang voor chocolade hazen
Waar Jasper alle verzamelde hazen bewaart wil hij niet vertellen. Hij vindt dat ze rustig moeten kunnen herstellen. Wel verzekert hij ons dat alle hazen een goede bestemming krijgen. “Ik doe dit uit liefde voor Pasen en voor chocolade”, zegt Jasper met volle mond.