Je leven helemaal opnieuw doen: ‘Door de fouten ben ik wel geworden wie ik nu ben’

We vieren dit weekend weer Pasen, het feest van de herrijzenis van Jezus. Het staat ook symbool voor nieuw leven en dus nieuwe kansen. Wij trekken daarom naar het Centraal Station, symbool van de wederopbouw van de stad, om Rotterdammers te vragen wat zij zouden doen als ze helemaal opnieuw mochten beginnen. Wat doen ze anders?

De reacties zijn even verrassend als onze stadsgenoten. Een reiziger vertelt: “Ik zou graag de politiek in willen, om te proberen om een maatschappelijke regelmaat te bewerkstelligen”. Een ander vindt dan weer dat hij wel op het goede pad is en verandert helemaal niets.

Toch vinden de meeste mensen wel dat ze vooral wat aardiger en zachter voor elkaar hadden moeten zijn. “Meer met mijn familie omgaan”, zegt een man. Of “toch wel liever zijn tegen elkaar”, aldus een andere stadsgenoot. “Het is wel een hele moeilijke vraag”, vindt een mevrouw. Dat ontkennen we ook zeker niet, je zou er zo de hele Pasen over kunnen nadenken. Een nuchtere stadsgenoot besluit echter: “Sowieso zou ik weer fouten maken. En door die fouten ben ik wel geworden wie ik nu ben.”