Series van OPEN Rotterdam/
Jij bent scherper

‘Jij bent scherper’ gaat in op de actualiteit dat geweld onder jongeren steeds vaker voorkomt. Elke dag haalt geweld het nieuws en daders én slachtoffers worden steeds jonger. Onze jongeren ervaren zware mentale druk. Hun weerbaarheid vermindert, er is gebrek aan sociale cohesie en positief perspectief. In deze serie is de boodschap dat het anders kan. Praktisch, levensreddend en preventief.

4. Oorlog op de OK

Wat gebeurt er eigenlijk als je gestoken bent, ernstig bloed verliest en met een traumahelikopter moet worden afgevoerd? (Militair) operatieassistent Maaike Hoogewoning neemt ons mee in haar wereld van levens redden, dit keer in de operatiekamer (OK) van het Rotterdamse ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland. Ook geeft zij ons les in anatomie (‘there is no safe place to stab’). Maaike deelt graag haar levenslessen; samen kom je verder en samen ben je scherper!

3. Je veilig voelen

Is het eigenlijk wel veilig op school en in de wijk? Buurtmoeders Fatma Yilmaz en Btissam Lima delen hun ervaringen in de wijk Delfshaven. Wat is het perspectief voor jongeren en wat geeft hun doel in het leven? In  Schiemond introduceert schoolleider Leon Hoek ons in een warm staaltje Rotterdams onderwijs.: positief en levensveranderend. Want samen zijn wij scherper!

2. Omhoog Vechten

Randy Furtado en Liliana Cardoso Ribeiro, beide jongerencoaches, gaan met ons op pad in de wijk Spangen. Een wijk die bekend staat om geweld, stress en weinig perspectief, maar waar het ook anders kan. Wat is de impact van de omgeving op gedrag en hoe kunnen onze jongeren staande blijven ondanks de verleidingen van de straat? Liliana en Randy delen hun levenslessen; positief en ondernemend. Want, samen zijn wij scherper! 

1. Neergestoken

Shatner O’Brien, Krav Maga-instructeur en Johan Hoogendijk, oud-militair, nemen je mee in de wereld van overleven, geweld en hoe jij scherper kan zijn. Van bloed tot brein en betrokken naar elkaar zijn.

Wat is de impact van een scherp stuk metaal op jouw lichaam en wat kan je praktisch doen om te overleven? Shatner en Johan delen hun levenservaringen en de geleerde lessen. Leer levens te redden en help levens te veranderen. Want samen zijn wij scherper!

Teaser

De serie Jij bent scherper bestaat uit vier korte filmportretten waarin jongeren (maar ook hun ouders en buurtgenoten) bewust gemaakt worden van wat de impact is van messengeweld. Die impact wordt niet overzien. Elke aflevering wordt afgesloten met een praktische survivaltip en (mentale) verdedigingsoefening. En wat gebeurt er eigenlijk als je gestoken bent, ernstig bloed verliest en met een traumahelikopter moet worden afgevoerd?

Deze productie is ontwikkeld door Stichting FYNDER en het filmproductiehuis van FYNDER, Byldung.

4. Oorlog op de OK…

3. Je veilig voelen…

2. Omhoog Vechten…

1. Neergestoken…

Teaser…