Joël vertelt openhartig zijn verhaal op Coming Out Day

Niet iedereen in de LHBTIQ+ community vindt het makkelijk om voor zijn of haar geaardheid uit te komen. Daarom vindt op 11 oktober de Coming Out Day plaats. Op deze dag worden LHBTIQ’ers aangemoedigd om uit de kast te komen.

Voor iedereen is uit de kast gekomen verschillend. De één heeft een makkelijkere situatie bij het uit de kast komen dan de ander. Joël Castillo vertelt aan OPEN Rotterdam hoe zijn coming out was tegenover zijn familie en vrienden. Hij is geboren in Curaçao, maar is na een snelle tijd naar Nederland gekomen met zijn moeder. Op zijn veertiende wist Joël dat hij jongens leuk vindt. “Ik heb echt heel erg geprobeerd om meisjes leuk te vinden”, vertelt hij. Sinds dat Joël klein was wist hij dat zijn familie dit nooit zou accepteren. “Ik was vijftien toen ik mijn eerste vriendje kreeg. Mijn moeder kwam hier achter, want ik was van huis weggeglipt.”

Na het bevestigen dat hij homo is, heeft zijn moeder hem uit huis geplaatst. Hier kwam Joël terecht bij een pleeggezin, hij heeft ongeveer drie jaar geleefd bij diverse pleeggezinnen. “Nadat ik uit huis was gezet hebben mijn moeder en ik pas na twee jaar weer gesproken.” Het contact is wel weer een beetje teruggekeerd met zijn moeder en Joel spreken niet over zijn geaardheid.

Uit de kast komen voor je familie en vrienden kan eng zijn. Er zijn verschillende manieren om hiermee om te gaan. Erover praten helpt in veel gevallen. Als eerste stap kun je naar de huisarts gaan, want zij hebben beroepsgeheim houding. Ook op scholen kun je mensen benaderen door naar de vertrouwenspersonen te stappen of naar je mentor. Praat met mensen die al uit de kast zijn gekomen, meestal kunnen zij jou tips geven. Op het internet zijn ook coming out verhalen te lezen.

br>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat