Jong en transgender: Chicks Izzy en Naomi over de zoektocht naar wie ze zijn

Chicks and the City is terug met een nieuw seizoen van Chicks On Screen. In een nieuwe aflevering onderzoekt Izzy de Groot een onderwerp dat dichtbij haar staat: transgender zijn en de zoektocht naar wie je bent. In een samenleving waarin alles typisch mannelijk of vrouwelijk lijkt te zijn, is dat geen makkelijke weg.

Izzy staat zelf aan het begin van haar transitie en spreekt met ervaringsdeskundige Naomi. Ze spreken elkaar over wat het betekent om vrouw te zijn, het ideaalbeeld dat in ieders hoofd bestaat en of je het wel kunt hebben over ‘in het verkeerde lichaam zitten’.

“Er is iets maatschappelijks wat niet helemaal geaccepteerd wordt”, legt Naomi uit. “Als je daarmee opgroeit, krijg je steeds meer een beeld dat er iets mis met je mis. Dat is voor mij de grootste stap geweest: het loslaten.”

Naomi en Izzy spreken af in een crossfit gym in Rotterdam, want crossfit is een van Naomi’s favoriete bezigheden. Voor Izzy is sporten moeilijker, want krachttraining kan gevolgen hebben voor hoe haar lichaam zich vormt. Naomi legt uit hoe dat voor haar is: “Wat mijn proces is geweest, is dat ik eerst mijn eigen lichaam ben gaan waarderen zoals het is.”

Kijk- en luistertip
Van kleins af aan wordt ons al geleerd wat mannelijk en wat vrouwelijk is. In de werkelijkheid is het helemaal niet zo zwart-wit. Langzaamaan wordt in de samenleving steeds meer het gesprek gevoerd over de verschillende manieren waarop mensen gender kunnen uiten. Wil je meer verhalen van transgender personen horen? In september maakte reporter Izzy een Chicks And The City podcast-aflevering over Trans Pride. Te gast was o.a. ervaringsdeskundige Iris Kay. Daarnaast vertelde Izzy in een OPEN Vlog wat pride voor haar betekent.

Ook maakten de meiden van Chicks And The City eerder al een podcastaflevering met Naomi. Dit gesprek is hier terug te luisteren.

Loop jij rond met vragen over je genderidentiteit? Op de website Genderpraatjes van Transgender Netwerk Nederland kun je terecht met vragen. Je kunt chatten en mailen, maar ook bellen. Genderpraatjes is telefonisch bereikbaar op schooldagen tussen 15:00 uur en 17:00 uur op 085-303 76 80. Heb je dringend hulp nodig? Bel dan 0800-0113′