Jonge mantelzorger Zoë maakt onbekend thema bespreekbaar

Jongeren tussen de 5 en 26 jaar die zorgen voor een ziek familielid, worden ook mantelzorger genoemd. Van 3 tot en met 9 juni, tijdens de week van de Jonge Mantelzorger, wordt geprobeerd om meer bewustzijn te creëren voor deze groep.

Zoë is 12 jaar en zorgt voor haar moeder. Zij ging de straat op om de kennis over jonge mantelzorgers te peilen bij Rotterdammers. Ze deel haar eigen ervaringen met mensen die zij tegenkomt.

De reacties lopen aardig uiteen. “Ik weet het eigenlijk niet; ik heb er nog nooit van gehoord,” vertelt een man. Voor een andere vrouw is meteen duidelijk wat er bedoeld wordt: “Ik had vroeger een meisje in de klas die mantelzorger was. Zij kwam op een gegeven moment niet meer naar school, maar is later wel goed terecht gekomen. Nu is ze gelukkig.” Dezelfde vrouw is lerares op een middelbare school en gaat vanaf nu beter opletten in haar klas.

Benieuwd naar de andere reacties? Kijk naar onze reportage hier beneden.

Eerder maakten wij een serie over jonge mantelzorgers. Zoë vertelt in aflevering drie van ‘Met alle liefde’ haar verhaal. Zij is een 12-jarig meisje en is mantelzorger van haar moeder Ingrid. Ingrid heeft depressies en door zuurstoftekort bij haar geboorte heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. Daarnaast heeft ze door traumatische ervaringen in haar jeugd borderline persoonlijkheidsstoornis en heeft daarom moeite met het reguleren van haar emoties.

Zoë heeft dagelijks te maken met de moodswings van haar moeder. Om af en toe een pauze te nemen van haar mantelzorgtaken, gaat Zoë naar Stichting Tante Joy. Deze stichting organiseert logeerweekenden voor jonge mantelzorgers. Sandra is samen met haar vriendin Jolanda deze stichting begonnen, omdat ze als psychiatrisch verpleegkundige in aanraking komt met kinderen van ouders met mentale ziektes.

Bekijk hieronder de reacties die Zoë kreeg op straat en hier de serie ‘Met alle liefde’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter