Jonge ontwerpers gesteund door uniek project Startruimte010

Wie langs het kantoor van Startruimte010 aan de Westblaak loopt, ziet een prachtige ruimte met tekentafels. Hier krijgen jonge ontwerpers een steuntje in de rug en kunnen zij hun eerste stappen zetten richting het opzetten van een eigen bedrijf in de architectonische sector.

De culturele sector heeft het zwaar. Daarmee is het ook voor toekomstige architecten steeds lastiger om een succesvol begin te maken. Uitgerekend in Rotterdam proberen oprichters Alijd van Doorn en Birgit Jurgenhake het anders aan te pakken: “Wij willen een broedplaats vormen waar allerlei talenten worden ontwikkeld en zo ook een bijdrage kunnen leveren aan de stad Rotterdam.”

Het kantoor beperkt zich niet enkel tot Rotterdamse projecten en is zelfs actief buiten de landsgrenzen. Toch wordt er vandaag toevallig wel samengewerkt met het nabijgelegen MAMA’s Showroom aan de Witte de Withstraat. Iets wat volgens alle partijen kenmerkend is voor de Rotterdamse culturele sector: “Ik heb hiervoor in Amsterdam gewoond, maar je merkt dat men hier in Rotterdam elkaar meer opzoekt en wil helpen. De mensen hier zien elkaar niet perse als concurrentie.”, aldus de directrice van MAMA.

De uitverkoren starters komen echter overal vandaan, van Rotterdam tot Groningen en van Delft tot Wageningen. En dat is logischerwijs alleen maar een positieve ontwikkeling zo stellen de oprichters: “Het is niet alleen zonde wanneer eigen talent hier in de stad weggaat, maar op deze manier haal je ook talent naar je stad toe. Daaraan merk je ook dat de uniekheid van dit project een zuigende kracht heeft.”