Jongeren in Schiemond geven kleur aan de wijk met muurschilderingen

Jongeren in Schiemond gaan van 30 april tot en met 8 mei onder begeleiding van een kunstenaar aan de slag om muurschilderingen te maken door heel de wijk. Het is onderdeel van een project van Foundation Mesh samen met enkele maatschappelijke organisaties om het straatbeeld op te vrolijken en de leefbaarheid te verbeteren.

Kunstenaar Joost Vermeer maakte een concept voor de schilderingen, waarna de jongeren hun eigen ideeën mochten voorstellen. De bijdrage die ze leveren is meteen ook een bijbaan, want de jongeren krijgen ervoor betaald. Hiermee willen de organisatoren hun een breder perspectief bieden op toekomstmogelijkheden. Fotograaf Stacii Samidin legt heel het proces vast met de camera.

“Het initiatief was in eerste instantie alleen bedoeld om meer openbare kunst in de wijk te realiseren,” zegt Inger van Dijk, zakelijk directeur van Foundation Mesh. “We merkten echter dat er behoefte was aan een grote opleving in de buurt. In samenspraak met Woonbron, verschillende VvE’s en WMO Radar groeide het toen uit tot een breder project waarin co creatie met de jongeren centraal kwam te staan.”

Na 8 mei gaan professionele kunstenaars door om de schilderingen af te maken, ook omdat sommige plekken, zoals hoge muren, te gevaarlijk zijn voor de jongeren. Op 29 mei worden de verschillende kunstwerken onthuld met een speciale bijeenkomst in het Huis van de Wijk Schiemond. Stacii Samadin presenteert dan de reportagefoto’s van het project en er komt ook een routekaart beschikbaar om langs alle nieuwe muurschilderingen te wandelen.