Negatief politiecontact in Rotterdam lijkt steeds vaker in het nieuws te zijn. Het zijn voornamelijk jongeren die minder vertrouwen hebben in politie en justitie, ziet ook het In Search Of Trust Project van de Erasmus Universiteit. Zij doen onderzoek naar de ervaringen van beide partijen om dit vertrouwen te verbeteren. Maar, wat gebeurt er verder nog in onze stad om dit aan te pakken? En hoe ervaren jonge Rotterdammers dit? We zoeken het uit in deze aflevering van Beste Rotterdam.
In een eerdere aflevering van Beste Rotterdam vertelden we het verhaal van Ayoub. Een buurman wees hem en zijn vriendengroep aan voor de vernieling van een raam, iets wat de jongens niet hadden gedaan. De politie kwam erbij en Ayoub voelde zich direct veroordeeld. Zo’n persoonlijke ervaring kan veel effect hebben op de manier waarop je naar politie kijkt en bijvoorbeeld gevoelens van discriminatie of wantrouwen oproepen.
Hoe het rechtssysteem rechtvaardiger kan worden voor jongeren, onderzoekt het In Search Of Trust Project van de Erasmus Universiteit. Onderzoeker Ayala de Groot houdt zich hierbij specifiek bezig met het vertrouwen tussen jongeren en de politie: “Jongeren geven aan dat de politie best wel hard in hun interactie optreedt…dat er weinig ruimte is om vragen te stellen.” Om dit vertrouwen te verbeteren kijkt het project of er wat veranderd kan worden binnen de politie-opleiding, maar ook naar creatieve manieren om positief contact te stimuleren “Bijvoorbeeld virtual reality of een soort spel..”.
Ook onafhankelijke organisatie Control Alt Delete, die zich inzet tegen etnisch profileren en buitenproportioneel politiegeweld, monitort het contact tussen jongeren en de politie. Heb je een vraag over je rechten bij een controle of heb je een klacht over het contact met een agent, dan kun je bij hen terecht. Grote kans dat Marisella De Cuba je dan verder helpt. Als klachtbehandelaar ziet zij veel video’s van interacties die verkeerd gaan en die komen regelmatig uit Rotterdamse hoek: “Rotterdam is wel oververtegenwoordigd in het aantal klachten dat binnenkomt.” Om meer bewustzijn te creëren organiseert de organisatie ook verschillende samenkomsten en maken ze kritische films, waaronder de film Ontsporing Gezocht over de traumatische ervaring van een aantal Rotterdamse minderjarige bij een gewelddadige aanhouding.
De politie laat in een schriftelijke reactie weten het belangrijk te vinden om in contact te zijn met jongeren, zowel online op social media als offline door bijvoorbeeld gesprekken tussen jongeren en wijkagenten. Ook worden er zogenaamde “buitenspiegelsessies” gehouden “waarbij jongeren politiemensen bijvoorbeeld vertellen over de impact van een aanhouding of wat een fouilleeractie met jongeren doet. Dit biedt veel nieuwe inzichten en zorgt ervoor dat er bij collega’s (de naam zegt het al) een spiegel wordt voorgehouden.” aldus Politie Eenheid Rotterdam.
Wat denk jij dat er nodig is om het vertrouwen tussen jongeren en politie te verbeteren? Laat het weten in de comments.
Check de andere afleveringen van Beste Rotterdam hier.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat