Jongeren pleiten voor stemrecht voor zestienjarigen

In aanloop naar de verkiezingen voor het Europese parlement gingen jongeren in debat met lijsttrekkers in de Raadzaal van het Rotterdamse stadhuis. Het was de finale van het ‘Durf te denken’-lesprogramma, waarbij de mbo-studenten het hadden over tolerantie, kritisch zijn, democratie en burgerschap. De stellingen waarover met de lijsttrekkers werd gedebatteerd, waren dan ook door de jongeren zelf bedacht. “Wat we merken is dat de kloof tussen jongeren en de politiek steeds groter wordt. Daarom moet de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar,” zo meldde een van debaters.

Het debat was een initiatief van Stichting Lokaal in samenwerking met de griffie van de Rotterdamse gemeenteraad. Zij boden studenten van het Albeda en Zadkine en leden van de jongerenraad Young010 zo de kans om kennis te maken met politiek, debatteren en de standpunten van de lijsttrekkers voor het Europees-parlement te bevragen. Het lesprogramma, waar het debat de afsluiter van was, was hierop gericht; in gesprek gaan door middel van een goed dialoog.

De stellingen voor het debat, waren gekozen door de studenten zelf. Aan bod kwamen klimaatveranderingen, de vluchtelingencrisis, hoger minimumloon, de verlaging van stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar en meer internationale stage kansen voor mbo-studenten. Dat de studenten goed op de hoogte waren van de stand van zaken en een pittige eigen meningen, was meteen duidelijk. Ieder argument kreeg meteen een tegenreactie.

Naast het voeren van een debat met de lijsttrekkers, was het onder de aandacht brengen van de verkiezingen en de rol van de Europese Unie onder jongeren ook een belangrijk doel. Volgens de lijsttrekkers is dit zeker gelukt, maar moet er nog hard aan gewerkt worden.

Bekijk hieronder het verslag van het debat.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter