Dinsdagavond is 64-jarige misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam na het verlaten van de studio van RTL Boulevard. De tweede verdachte van de aanslag op Peter R. de Vries is de 21-jarige Rotterdammer Delano G. In veel media wordt hij beschreven als ‘rapper’, iets waar rappers en jongeren zelf nogal verontwaardigd op reageren.
Eind vorig jaar kwam uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit al naar voren dat er geen directe link is tussen geweld en drillrap. Jongerenwerker Runell Martes werkt bij Jongeren Op Zuid en vindt het niet terecht dat de verdachte meteen als rapper wordt weggezet. “Veel rappers hebben ook echt talent. We leven in een tijd dat iedereen zich snel rapper kan noemen. De definitie van het woord rapper is wat mij betreft weggevallen. Er zijn juist een heleboel rappers die niet doen aan criminele activiteiten en een positieve boodschap de wereld in brengen.”
Beïnvloedbaar door muziek
Hij heeft als jongerenwerker wel gezien dat sommige jongeren zich laten beïnvloeden door de muziekstroming. “Vooral rap met een gewelddadige boodschap. Onzekere jongeren krijgen vrij snel het gevoel dat ze dat na moeten doen. Jammer dat talentvolle jongeren beïnvloedt worden door wat ze in de clips, series en films zien.”
Runell wijst erop dat het dan vooral gaat om jongeren met een achterstand die komen uit een eenoudergezin of die in buurten wonen met een sociaal economische achterstand. “Het begint allemaal tijdens het opgroeien, deze jongeren worden beïnvloed op school. Het valt mij op dat jongeren van 7 jaar al bezig zijn met criminaliteit. Het begint bij overlast op straat, kleine diefstal en kattenkwaad en groeit snel als ze niet geremd worden.”
Aandacht voor criminaliteit
Als jongerenwerker besteedt hij veel aandacht aan deze jongeren. “De gemeente Rotterdam maakt zich ook zorgen en deelt dat met ons. Het toegenomen geweld is een negatieve stijgende trend en ontwikkeling. Wij zetten ons in om dit te voorkomen door voorlichtingen en workshops te organiseren voor het voortgezet onderwijs en ondertussen ook de basisscholen. Wij willen vooral bewustwording creëren om het probleem tegen te gaan.”
Runell doet dat vooral door het gesprek met jongeren aan te gaan. “Wat ik wel zorgwekkend vind is dat geweld en iets als de Mocromaffia in sommige kringen wordt verheerlijkt. Dat komt vooral omdat er een verkeerd beeld wordt gecreëerd door films, clips en series die gerelateerd zijn op verkeerde visies. Ze denken vooral aan de korte termijn voordelen en niet na over risico’s in de toekomst.”
Jongerenwerker Runell Martes staat rechts op de foto.
Eerder lieten Rotterdammers ons al weten ‘geen woorden‘ te hebben voor de aanslag op De Vries.