Jongerenwerkers in gesprek over gevaren van Oud & Nieuw

Organisatie Radar Wmo diensten steekt voor Oud & Nieuw met haar jongerenwerkers in op preventie. Dat betekent dat de ambulant jongerenwerkers in Rotterdam centrum nu al in gesprek gaan met jongeren over wat voor gevaren de combinatie alcohol, drugs en vuurwerk op Oudejaarsavond met zich mee kunnen brengen.

Mohamed Mejdoubi, jongerenwerker bij Radar vertelt: “Het heeft geen zin om pas op Oudjaarsavond je gezicht te laten zien en dan tegen jongeren te zeggen dat ze rekening moeten houden met anderen. Dan komt de boodschap niet meer aan. Daarom zijn we nu al met ze in gesprek over dit onderwerp. Het is de kracht van herhaling. En dan luisteren ze op Oudjaarsavond, omdat ze ons kennen.”

De ambulant jongerenwerkers van Radar zijn op Oudejaarsdag tot 2:00 uur in het nieuwe jaar op straat te vinden. Het signaleren van dreigende situaties en incidenten en hier vroegtijdig op acteren is ook een belangrijke taak tijdens de jaarwisseling. Ze werken hierin nauw samen met de politie. De jongerenwerkers handelen voor de politie uit. 

Mohamed: “Op Oudejaarsavond is onze boodschap voor de jongeren dat ze op straat mogen zijn, maar dat ze rekening moeten houden met anderen. Als je op de Maasvlakte bent dan kun je schreeuwen wat je wilt. Maar achter het raam waar je nu staat, ligt misschien wel iemand die gewoon rustig wil slapen. Het gaat over nadenken over de gevolgen van je gedrag.”

Daarnaast is Radar met de jongeren in gesprek over het feit dat vuurwerk dit jaar pas vanaf 18:00 uur mag worden afgestoken en dat er in Rotterdam vuurwerkvrije zones zijn. Dit omdat veel jongeren niet op de voet het nieuws volgen en het voor hen toch belangrijke informatie is.