In aflevering 3 van Circulaire Stad gaan wij langs bij Nina die woont in een huis dat zij en haar vriend Ferry hebben ontworpen. Het huis is gebouwd van gerecyclede bakstenen. Ook gaan wij kijken achter de schermen bij Groen Collect. Dit is een organisatie die oud brood en ander (groen) afval ophaalt, zodat er energie van gemaakt kan worden.
Bakstenen gemaakt van oude toiletpotten en dakpannen
Nina en Ferry zijn beide architect en wonen in een huis dat zij zelf hebben ontworpen. Zij zijn zelf duurzaam ingesteld en kozen daarom voor een duurzaam alternatief van bakstenen voor hun gevel.
“De bakstenen zijn gemaakt van gerecycled bouwafval. In onze stenen zitten onder andere toiletpotten en dakpannen verwerkt”, vertelt Nina. Ook van binnen heeft het stel het beton en de vloer gelaten voor wat het was.
Met hun bedrijf ‘Architectuur Maken’ hopen Nina en Ferry in de toekomst gebruik te kunnen maken van circulaire bakstenen: “Je moet het zien als lego. De bedoeling is dat we in de toekomst door middel van een kliksysteem bakstenen kunnen los en vast klikken”, vertelt Nina.
Circulaire stroming van voedsel
Ook de eigenaren van Groen Collect, Philip en Dilip, zetten vol in op de circulaire economie. Groen Collect verwerkt fruit uit de haven, zamelt het brood in uit de broodbakken van Broodnodig, zamelt groen afval in van lokale horeca en levert grondstoffen voor nieuwe biobased economie.
Alle etensresten die zij ophalen worden naar locatie aan de Keileweg gebracht. Daar wordt het voedsel met de handen gesorteerd. Zo mag er bijvoorbeeld geen plastic tussen het brood zitten. Deze plastic zakken halen zij er nu nog handmatig uit. Vervolgens wordt de container met al dat eten opgehaald en gebracht naar de plek waar het omgezet wordt tot energie.
Op korte termijn zal Groen Collect zelf een machine hebben om brood om te zetten naar energie. Zij streven ernaar om in november 2018 deze machine al te hebben, maar zijn afhankelijk van de wetgeving en vergunningen van de milieudienst.
Niet alleen etensresten, maar ook de plastic bierfusten van het Fenix Food Factory worden opgehaald door Groen Collect. Deze bierfusten worden op hun terrein verzamelt en opgehaald zodat er weer nieuwe bierfusten van gemaakt kunnen worden.
Rotterdam heeft een missie. In 2050 moet onze stad namelijk volledig circulair. Verminderen, hergebruiken en recyclen! Dat is het devies. In dit programma onderzoeken wij hoe wij Rotterdammers circulair kunnen worden. Wil je meer weten over de campagne van Rotterdam kijk dan eens op www.rotterdamcirculair.nl
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter