Jouw prakje in de kliko? Nee! Maria weet er raad mee

maria kliekjes

Volgens Maria Evertse-Böhmová zou niemand met een lege maag naar bed moeten gaan. Daarom is zij een Facebookgroep gestart om eten weg te geven aan mensen uit Hoogvliet en omgeving die het nodig hebben.

Maria Evertse-Böhmová uit Hoogvliet is de groep vier jaar geleden gestart, nadat ze bij een vriendin zag dat haar kinderen vaak brood moesten eten als avondeten. Zelf heeft ze vaak eten over, dus ze besloot dit aan te bieden voor wijkbewoners.

“Het ging af en aan. In eerste instantie heb ik heel veel reacties gekregen, maar toen hebben nieuwe beheerders de groep openbaar gezet”, legt ze uit. “Omdat mensen zich vaak schamen voor hun situatie, durfde toen niemand meer te reageren.”

Nieuw leven inblazen
Na een tijdje besloot Maria de groep zelf weer een nieuw leven in te blazen. “Vaak kook ik voor ongeveer zeven personen, terwijl wij maar met z’n vieren zijn”, vertelt Maria. “Dan geef ik het liever aan iemand die het nodig heeft, dan dat ik het weggooi.”

Gelukkig stromen de reacties inmiddels binnen, vooral van mensen die graag eten willen doneren. “Er komt vanalles binnen: stamppot, nasi, pasta.”

Klein budget
Rotterdam is één van de armste steden van Nederland. Ruim veertien procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens, dit is bijna het dubbele van de rest van het land. Eén op de vier kinderen in Rotterdam groeit op in armoede, en veel gezinnen moeten van een klein budget rondkomen.