Jubileumeditie Sao Joao op laatste moment afgelast

Het Kaapverdiaanse festival Sao Joao is gecanceld! Al 39 jaar viert de Kaapverdiaanse gemeenschap Sao Joao op het Heemraadsplein in Rotterdam. Een zonnig feestje waar vele Kaapverdianen naar uitkijken. De 40ste editie is afgelast wegens veiligheidsreden. De Kaapverdiaanse reageert massaal op social media en zijn ontdaan.
Met het festival wordt de geboortedag van Johannes de Doper geëerd. Dat maakt dat dit event belangrijk is voor de Rotterdamse Kaapverdiaanse gemeenschap. Het is de bedoeling om mensen wat mee te geven over de geschiedenis en oorsprong van het festival van São João en meer over de Kaapverdische cultuur.

De organisatie laat weten dat het festival is afgelast wegens veiligheidsredenen. Sao Joao is een festival met vele betrokkenen: ondernemers, vrijwilligers en deelnemers. Zo zegt de organisatie op Facebook: “Des te moeilijker maakt het voor de organisatie om jullie te moeten informeren dat het festival vanwege veiligheidsomstandigheden dit jaar geen doorgang kan vinden. Namens de organisatie dan ook oprechte excuses aan ondernemers, vrijwilligers en een ieder die op welke manier dan ook een bijdrage heeft geleverd. Maar met pijn in het hart vooral excuses aan jullie”.

“Gewoon schandalig en heel teleurstellend” zo luidt een van de reacties op social media. Behalve grote teleurstelling is er ook veel onbegrip. “Ik hoop serieus dat dit een grap is” en “dit kan niet waar zijn” zijn een paar van de vele reacties. “De traditie is heel belangrijk en moet voortgezet worden, belangrijk voor de toekomst om dit goed te organiseren.”

De Kaapverdiaanse gemeenschap kampt met veel onbeantwoorde vragen op social media: “Zijn er aanwijzingen voor gevaar? Heeft de gemeente geen geld gegeven? Hebben sponsoren zich teruggetrokken? Of zijn er onvoldoende sponsors? Is er iets dat mensen vanuit de gemeenschap kunnen doen om dit event volgend jaar tot een succes te maken?”

Het jaarlijkse festival Sao Joao is een ontmoetingsplek voor alle generaties. Volgens de organisatie: “Het zal wat tijd kosten om deze teleurstelling te verwerken” voor de Kaapverdiaanse gemeenschap, ouderen en kinderen met affiniteit voor de Kaapverdiaanse cultuur en muziek. Maar: “Daarna gaan we vol frisse moed vooruit kijken naar volgend jaar, we hopen jullie in 2020 weer te mogen ontmoeten voor een extra extra extra mooie viering” aldus de organisatie op Facebook.

Update 21-06-2019
De gemeente Rotterdam laat weten dat de organisatie van Sao Joao te laat was met de aanvraag van de vergunningen. Zij waren zodanig te laat dat het voor de gemeente niet haalbaar was om de aanvraag in behandeling te nemen. Ook gaf de gemeente Rotterdam aan dat er al een ander event op 22 juni op dezelfde locatie plaatsvindt.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat