Judith Bokhove: De Spoortuin is het best bewaarde geheim van Rotterdam

Judith Bokhove is al enige tijd fractievoorzitter van GroenLinks Rotterdam. Maar ondanks de goede peilingen die de partij landelijk scoort, zit ze momenteel prima in Rotterdam: “Ik heb voorlopig geen ambities om landelijk te gaan, daarvoor wil ik te graag werken aan Rotterdam.”

In de zevende aflevering van Politieke Passie 010 beginnen we bij een drukke avondvierdaagse in Delfshaven, waar Bokhove één van de initiatoren van is. De start is op het Heemraadsplein, een plek die voor haar symbool staat voor het Rotterdam wat zij graag ziet.

“Dit was vroeger een plein met problemen, maar nu bloeit het, en worden er dit soort projecten georganiseerd waarbij iedereen elkaar helpt en op zoekt. Zo hoort Rotterdam te zijn en dit inspireert mij om actief te zijn in de politiek.”

Een dag later spreken we af bij het bestbewaarde geheim van Rotterdam: de Spoortuin. Een tuin pal naast het spoor, waar omwonenden met veel energie een eigen parkje hebben gecreëerd. “Hier kom ik altijd even tot rust, en elke zondag ga ik ook langs mijn eigen tuintje om even te oogsten.”

En daarnaast ligt er ook een avonturenpad, vast aan de tuin, waar iedereen vrij is om te wandelen en te spelen: “En we maken het de gemeente ook nog eens heel makkelijk.”, voegt Bokhove toe. “Want dit wordt volledig beheerd door de buurtbewoners, dus in feite kost het de gemeente helemaal niets terwijl we toch een mooi stukje groen erbij hebben in de stad.”