Juliette onderzoekt nieuwe manier DNA-reparatie in Erasmus MC: ‘Hoop dat ik ze kan overtuigen’

DNA-reparatie: een essentieel proces in het lichaam om dagelijkse beschadigingen aan ons DNA te herstellen. Maar wat nou als er een nieuwe manier van DNA-reparatie kan plaatsvinden in ons brein? Juliette Kamp, onderzoeker op de afdeling Psychiatrie, heeft een subsidie gekregen om dit in het Erasmus MC te onderzoeken. “Ik wil bewijzen dat er nog een nieuwe manier van DNA-reparatie bestaat in het menselijk lichaam.”

Als DNA beschadigd raakt en het wordt niet goed gerepareerd, gaat de cel dood of ontstaan er fouten in het DNA, die ziekten tot gevolg kunnen hebben. Om dit te voorkomen kan het DNA zichzelf repareren, aan de hand van een voorbeeld van de oorspronkelijke DNA-lettercode.

Neuronen (de cellen in het zenuwstelsel, red.) misschien echter zo’n DNA-voorbeeld. Omdat zij niet delen, repareren ze hun DNA zonder DNA-voorbeeld. In plaats daarvan zouden ze een foutgevoelig DNA-reparatiemechanisme gebruiken. Iets wat volgens Kamp problematisch kan zijn in neuronen. “Neuronen heb je vanaf je geboorte. Ze gaan je hele leven mee en kunnen zich niet vernieuwen”, vertelde ze eerder deze maand tegen AmazingErasmus.

DNA-reparatie met RNA (RNA is een kopie van een stukje DNA, red.) als voorbeeld zou volgens Kamp een verklaring kunnen zijn. Ik denk dat veel wetenschappers dat best onwaarschijnlijk vinden”, vertelt Kamp. “Het zou best nieuw zijn dat RNA z’n rol speelt in de DNA-reparatie. Maar er zijn weinig argumenten tegen, dus ik hoop dat ik ze kan overtuigen.”