Kaapverdiaanse ondernemers ontmoeten hún president in Sparta-stadion

Een selecte groep Nederlands-Kaapverdiaanse ondernemers mocht gisteren aanwezig zijn bij het staatsbezoek van Jorge Carlos de Almeida Fonseca, de Kaapverdiaanse president. Het bezoek betekent veel voor de Kaapverdiaanse gemeenschap in Nederland.
Aldina Soares heeft een slijterij aan de Schiedamseweg. Ze is één van de oudste Kaapverdiaanse ondernemers in Nederland, wat volgens haar ook de reden is dat ze is uitgenodigd. Bij Aldina zat de spanning er al redelijk in: “Ik ga niks zeggen tegen hem hoor. De voertaal is Engels, maar mijn Engels klinkt veel te Rotterdams”, vertelt ze. “Daarnaast heb ik ook niet veel te vertellen. Nou ja, ik zou wel tegen hem willen zeggen dat ik hoop dat als ik weer naar Kaapverdië ga, ik weer net zo met open armen wordt ontvangen als toen ik voor het eerst (na 12 jaar) daar op vakantie ging.”

De ondernemers werden uitgenodigd om de president in het Sparta-stadion te ontmoeten. “Het is een officieel staatsbezoek dat in de eerste instantie in Amsterdam zou plaatsvinden, maar de komst naar Rotterdam werd er toch nog even bijgevoegd en niet zonder reden”, vertelt onderneemster Lilian Cardoso. “Rotterdam heeft de grootste groep Kaapverdianen van Nederland. Dus het is wel logisch dat hij ons ook een bezoekje komt brengen.”

Lilian is ondernemer en werkt voor de vereniging Voz di Rua, een ontmoetingsplek voor Kaapverdiaanse ondernemers in Nederland en zit tevens in de werkgroep die het presidentiële bezoek mogelijk maakt. Volgens Lilian is het bezoek vooral belangrijk om de gemeenschap een beetje nader tot elkaar te brengen: “De eerste generatie Kaapverdianen in Nederland was erg hecht. Je ziet dat de tweede generatie goed bezig is, maar meer individueel. Daarom proberen we iedereen weer wat dichter bij elkaar te brengen.’’

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter