Kaapverdië aan de Rotte in het Oude Noorden

Rotterdam is een stad met een grote Kaapverdische gemeenschap, en binnen die gemeenschap is de organisatie Floras das Ilhas als dansgroep ook zeer actief. Al drie jaar dansen ze, en proberen ze de gemeenschap een steuntje in de rug te geven op diverse manieren. Om het driejarig jubileum te vieren werd er in het Huis van de Wijk in het Klooster in Rotterdam Noord een feest georganiseerd onder de noemer Kaapverdië aan de Rotte.

De presentatrice op deze avond is Aida Correia, en zij legt uit dat de organisatie veel meer is dan alleen een dansgroep: “Het is ook een organisatie die er is wanneer mensen het moeilijk hebben, en die dus niet alleen feesten geeft. Ik kwam er zelf bij toen ik spullen wilde vervoeren naar Kaapverdië, nadat mijn broer terugkwam en aangaf dat ze daar een zware winter hadden gehad. Bij dat soort zaken helpt Floras das Ilhas dan ook mee met hun netwerk.”

Een van de stuwende krachten achter de organisatie is Joao Gomes, ex-deelraadslid in Rotterdam-Noord en iemand die vindt dat deze organisatie op positieve wijze een steentje kan bijdrage aan het multiculturele Rotterdam: “Wij Kaapverdiërs zijn onderdeel van deze samenleving, en met dit soort evenementen willen we onze cultuur delen, en tegelijkertijd als verbindmiddel gebruiken.”

Dat laatste bevestigd Aida volledig: “Of je nu blank, zwart of wat dan ook bent: iedereen is welkom. Sterker nog, we hebben maar al te graag niet-Kaapverdiërs, zodat we hun wat kunnen meegeven van onze cultuur en elkaar kunnen versterken. Dat is immers ook de reden dat ik hieraan meedoe, zodat ik de balans kan vinden tussen beide culturen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat