Kabinet biedt excuses aan voor slavernijverleden Rotterdammers reageren: ‘Het werd eens tijd’

Foto Nicky do Rosario

Foto Nicky do Rosario

Het hoge woord is eruit. Het kabinet gaat namens Nederland excuses aanbieden voor de rol die het land heeft gespeeld in het slavernijverleden. Het maken van excuses hangt al een hele lange tijd in de lucht. Zo riep onze burgemeester Aboutaleb het kabinet meerdere malen op tijdens zijn speeches bij de Keti Koti herdenkingen. In december zal de excuses gemaakt worden.

Het nieuws over de, dan nog, mogelijke excuses lekt in eerste instantie uit, zo vertelt Claudia Verhulp, woordvoerder van burgemeester Aboutaleb ons: “Het was allemaal nog niet zeker.” Een dag later wordt het plan voor de excuses uiteindelijk toch officieel bevestigd door Franc Weerwind, Minister voor Rechtsbescherming.

“Het is een eerste stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet. We hebben hier zogezegd 150 jaar op gewacht”, zo vertelt Peggy Wijntuin, initiatiefnemer van het Slavernijmonument, oud-gemeenteraadslid en Keti Koti Beschermvrouw Wijntuin gelooft stellig dat de juiste educatie op scholen een grote verandering zal brengen: “Het belangrijkste is dat het onderwijs nu goed de geschiedenis onder de loep gaat nemen. Mensen moeten hun geschiedenis kennen. Mensen moeten begrijpen waarom ik hier ben. Ik ben hier, omdat Nederland daar was. Ik ben pas de derde generatie die in ‘vrijheid’ leeft. Zo lang geleden is het allemaal niet.” Volgens Wijntuin zit het systematisch racisme nog altijd in onze samenleving, maar zij is hoopvol voor de toekomst: “Het hek is nu open. We kunnen niet meer terug. We kunnen alleen nog maar vooruit.”

Het slavernijverleden van de stad is bij OPEN Rotterdam zeker de laatste jaren een veelbesproken onderwerp. Op de redactie leeft het. Nicky, redactiemedewerker, spreekt zich persoonlijk uit over de excuses in onderstaande column:

Nicky do Rosario, social media redactie & presentator
“Toen ik het las vanochtend was ik niet per se blij. Mijn eerste gedachten waren eigenlijk: ‘Waarom nu ineens wel?’ en ‘Het werd eens tijd.’ Als je er eigenlijk simpel over nadenkt, kost het niks om iemands, zo aanwezige, pijn te erkennen. Wat verlies je er zelf op? Ik denk dat erkenning het allerbelangrijkste is. Er is geen hoeveelheid euro’s die kan goedmaken wat er destijds is gebeurd, want de gevolgen zijn nog steeds zo aanwezig en zichtbaar in onze maatschappij. Ik begreep niet waarom de regering hier zo lang, zo moeilijk over deed. Ik bedoel, direct betrokken schuldige mensen zijn er niet meer, maar de Nederlandse staat kan een pijnlijk stuk geschiedenis naar mijn idee wel erkennen. De staat moet Nederland ervan verzekeren dat zoiets nooit meer zal en kan gebeuren. Er moet elke dag hard worden gewerkt om meer bewustzijn te creëren en ervoor te zorgen dat er meer wordt omgekeken naar bevolkingsgroepen die nog steeds, op wat voor manier dan ook, lijden onder de gevolgen van dit verleden. Het maatschappelijke systeem waarin we leven moet langzaam gereset worden, zodat er daadwerkelijk een gelijke toekomst komt voor een ieder die in dit land leeft. Naar mijn idee is dit nog steeds niet zo. Ik zie het en ik leef het.

Ik ben trots op het stukje bewustwording dat wij proberen te creëren bij OPEN Rotterdam. Ik heb persoonlijk deel uitgemaakt van onze serie over de BLM-beweging en de talkshow History Matters, verder ook zelfstandig veel samengewerkt met Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Bewustwording, feitelijke geschiedenis en kennis zijn zo belangrijk. We moeten daadwerkelijk weten waar we vandaan komen. Met een vader geboren in Suriname en een moeder geboren op de Kaapverdische Eilanden, besef ik mij hoe rijk mijn geschiedenis is. Onze geschiedenis begint niet bij de slavernij. Dit hoop ik mijn kinderen elke dag goed bij te brengen. Wij zijn meer dan het leed dat onze voorouders is aangedaan, maar het leed moet erkend worden en de slachtoffers moeten het respect krijgen die zij verdienen. Ik denk dat het kabinet er daarom goed aan doet om een, welverdiend, excuses aan te bieden.

Op weg naar een mooie toekomst voor ons allen.”

Eerdere excuses
Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, ABN Amro en De Nederlandse Bank hebben de afgelopen jaren excuses gemaakt voor de deelname aan het systeem van kolonialisme en slavernij. Op 23 augustus, de internationale dag ter herdenking van de slavenhandel en zijn afschaffing, sprak Hasna El Maroudi hierover met Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie.

Tijdens de speech op de Keti Koti-herdenking pleit burgemeester Aboutaleb ervoor dat Keti Koti een nationaal evenement wordt en dat het evenement niet alleen in bepaalde steden wordt herdacht en gevierd.

Foto: Nicky Angelina