Kannibalistische snoeken in Hillegersberg moeten verhuizen

De jonge snoeken uit de paaiplaats van het Berg- en Broekpark zijn verhuisd naar de veel grotere Bergse Plassen. De uitzetting van de vissen gebeurt elk jaar rond deze periode, en dat is noodzakelijk omdat de honderden jonge snoeken elkaar anders opeten. Het gebied waar de vissen hun eitjes leggen is namelijk te klein voor de populatie.
Snoeken kunnen zelf niet hun weg vinden naar de Bergse Plassen vanaf de paaiplaats. Daarom moeten medewerkers van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de vissen ieder jaar helpen. Het Hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het visbeheer in het natuurgebied.

Medewerkers van die organisatie hebben de grote snoeken de afgelopen weken al naar de Bergse Plassen gelokt door de stuw tussen de plas en de paaiplaats te verlagen. Het water stroomt hierdoor van het Berg- en Broekpark naar de Bergse Plassen en grotere vissen kunnen meezwemmen. Kleinere snoeken, die vaak niet langer zijn dan 10 centimeter, blijven achter in het gebied.

Om die vissen naar de Bergse Plassen over te hevelen, heeft het Hoogheemraadschap een ‘visvriendelijke’ pomp in de paaiplaats geplaatst. ‘‘Zo’n pomp zorgt ervoor dat de vissen geen vissticks worden wanneer ze eruit komen’’, zegt een van de medewerkers van het Hoogheemraadschap. Daarna vangen medewerkers de vissen op en worden ze geteld. Soms duikt er dan nog een meterslange snoek op!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat