Op burenapp Nextdoor Delfshaven is onlangs een bericht verschenen over kat Julie. De kat uit Middelland is na een maand vermist te zijn geweest weer terug bij haar eigenaar. Wij zoeken uit hoe vaak dit eigenlijk gebeurt, en wat je kunt doen als je kat kwijt is.
Per jaar worden er in Rotterdam gemiddeld 384 katten bij Amivedi opgegeven als vermist. Er worden jaarlijks ook zo’n 638 dieren levend of dood gevonden. Dit cijfer is een stuk hoger dan het aantal als vermist opgegeven dieren, omdat sommige katten pas na jaren worden teruggevonden.
“De meeste katten worden gevonden door particulieren”, vertelt vrijwilliger Tom van Hoorn van Amivedi Rotterdam Noord. “Zij schakelen dan de Dierenbescherming, een dierenarts of een dierenambulance in.” Gelukkig worden vermiste katten steeds sneller teruggevonden, omdat mensen eerder bellen. “Ik had net nog iemand aan de lijn die haar kat een uur kwijt was. Uiteindelijk bleek hij gewoon binnen te zitten.”
Amivedi heeft verschillende tips opgesteld om een vermist huisdier terug te vinden. De belangrijkste tip van Tom is om de kattenbak buiten te zetten. “Katten hebben een goed reukvermogen, ze komen af op hun eigen geur.” Ook raadt Amivedi aan om goed te kijken in schuurtjes of garages, omdat katten hier soms ongemerkt naar binnen kunnen glippen. Flyeren en adverteren op Facebook is ook vaak effectief. De rest van de tips kun je hier lezen.
Bovendien raadt Tom alle katteneigenaren aan om hun dier te chippen. “Bij honden is chippen verplicht, en 95% van alle vermiste honden wordt binnen een dag of twee teruggevonden”, vertelt Tom. “Bij katten is het nog niet verplicht, maar het maakt het terugvinden van een dier wel makkelijker.”
Als een dier wordt gechipt, wordt er met een injectienaald een chip aangebracht in een dier. Hierop staat een nummer, en dit wordt in een systeem gekoppeld aan de naam en het adres van de eigenaar. Zo is meteen bekend wie de eigenaar is als het dier wordt gevonden.
Amivedi is een stichting die zich al bijna negentig jaar inzet voor het herenigen van vermiste dieren met hun eigenaar. Ze zijn actief door heel Nederland, en werken nauw samen met de Dierenbescherming en verschillende dierenambulances. In Rotterdam Noord zit het meldpunt in de stad.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter