In theorie zou het geliefde Keilecafe in Delfshaven dit seizoen open kunnen gaan, maar éigenlijk dat is onhoudbaar. Dat stelt co-founder Ruben Leufkens. Daarom is er besloten een crowdfundingsactie in het leven te roepen. “Als we het anders hadden kunnen doen, hadden we het zeker anders gedaan.”
De basis van Keilecafe aan de Vierhavensstraat is ooit opgebouwd uit hout, en veel daarvan is inmiddels aan vervanging toe. “Veel van het hot is rot”, legt Leufkens uit. “We hebben het hout al eens vervangen, maar willen nu investeren in iets wat langer goed blijft en ook veiliger en duurzamer is.”
Een oplossing daarvoor is zeecontainers. “De containers huren wij van de schaatsbaan, in de periode dat deze dicht is, maar op termijn en met het transport, kost dat gewoon best wel veel geld.”
Crowdfunding
Alleen is rot hout niet het enige probleem waar het Keilecafe mee kampt. Achter de schermen speelt nog veel meer: er moet nieuw personeel worden aangenomen en ingewerkt, er is groot onderhoud nodig aan de stroom- en watervoorziening. Kortom: er is extra geld nodig. “Als we het anders hadden kunnen doen, hadden we het zeker anders gedaan”, vertelt de co-founder.
Maar omdat het Keilecafe elk jaar maar een contract krijgt voor een jaar, kunnen de initiatiefnemers geen lening aanvragen. En daarom is er besloten voor een crowdfunding.
Leufkens schat dat er tot nu toe ongeveer 10 procent van het totale benodigde bedrag binnen is. Mensen die het Keilecafe willen supporten, kunnen 25, 50, 100 euro of meer doneren via een online website. “Het loopt steady tot nu toe”, vertelt Leufkens, die “heel blij” is met het resultaat tot dusver.
Een strandtent in de stad
Want het zou zonde zijn als Rotterdam een plek zoals het Keilecafe zou verliezen. Leufkens gaat er dan ook gewoon vanuit dat het allemaal gaat lukken en rekent op een opening op vrijdag 11 april. “Normaal gesproken gaan we altijd open op de eerste zaterdag van de lente, maar we willen het nu in een keer goed aanpakken en gaan daarom iets later open.”
Het open gaan is iets wat Leufkens al jarenlang met heel veel liefde doet. “Het is begonnen als een tweeweeks festival op de Keilewerf, wat nu uitgegroeid is tot een strandtent in de stad, in een industriegebied eigenlijk. Het is een plek die het met eigen handen is gemaakt. Het is iets wat is ontstaan, een concept eigenlijk, en ik zie het als het een beetje onderhouden daarvan.”
De co-founder hoopt er dan natuurlijk ook op dat het Keilecafe uiteindelijk een permanent contract krijgt. “Aan de ene kant ga ik er elk jaar van uit dat er niets mis gaat, maar we kunnen altijd weg gestuurd worden. Wie weet komt er een nieuwe ambtenaar en die wil plots een speeltuin op deze plek. Iemand kan gewoon ineens een gek idee hebben en ons er van af knikkeren, dat blijft altijd spannend.”