Kerkdienst in poppodium Annabel

Een paar uur nadat het laatste uitgaanspubliek Annabel heeft verlaten, wordt de zaal omgetoverd in een kleine kerk. De gemeenschap Jong en Vrij houdt op deze ongebruikelijk plek hun diensten.

De gemeenschap Jong en Vrij is ongeveer tien jaar geleden ontstaan uit een jongerenbeweging. De kerk is geen traditionele kerk. Er worden popliedjes gezongen en de voorgangers dragen geen ‘ambtskleding’, maar gewoon een leren jasje. In deze kerk is geen kansel, maar een DJ booth. Ze hebben gekozen voor de jonge uitstraling, omdat de gemeenschap vindt dat het evangelie een blijde boodschap is. Ze gebruiken daarom opgewekte muziek die bij deze tijd past.

De leider van Jong en Vrij, Steven van Kranenburg, is niet Christelijk opgevoed. Bij Jong en Vrij voelt hij zich helemaal thuis: “Ik kwam erachter, juist door wat hier gepredikt wordt, dat god onvoorwaardelijk van mij houdt. Dat hij mij niet veroordeelt, dat hij niet boos op met is. Hij is blij met mij. Ik mag een vet leuk leven hebben met hem.” Eén van bezoekers van de kerkdienst is van een traditionele kerk overgestapt op Jong en Vrij, omdat hij vond dat de regels te veel centraal stonden. “Hier mogen mensen onvoorwaardelijk komen en zichzelf zijn. Ze mogen doen wat ze zelf willen.”

De locatie van het de kerk is merkwaardig te noemen. Voor de kerk was het een logische keuze, omdat ze met hun kerk midden in de maatschappij willen staan. Voor het jongere publiek zit er niet veel tijd tussen het uitgaan en bidden in de kerk: ”Ik ben wel een keer hier geweest tot een uur of drie ‘s nachts. En toen dacht ik: dit is zo gek want over een paar uur sta ik hier met mn handen in de lucht.” Ze vindt het niet gek dat er een bar in kerkzaal zit: “Ik denk dat zeker een stad als Rotterdam, als je een groot publiek wilt bereiken, is dit de plek bij uitstek. God is overal.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat