Kerst vieren op z’n Fins

In het Finse Huis wordt de kerst feestelijk gevierd met een traditioneel kerstdiner. De gasten konden genieten van overheerlijke ham, ovenschotels en salades.

Er zijn een aantal verschillen tussen de Nederlandse en de Finse kerst. In Nederland staat de kerstboom meestal binnen een week na Sinterklaas. Finnen zetten hun kerstboom pas op op kerstavond. Een spannende avond voor de kinderen, omdat de kerstman langs komt met cadeautjes. In Nederland zijn de temperaturen niet echt winters. In Finland is dat wel anders. Het kan er in de winter wel -30 graden zijn.Met zulke lage temperaturen is het wel fijn om op te warmen op kerstavond. Het is dan ook traditie om in de sauna warm te worden.

Wil jij ook eens een echt Finse kerstgerecht maken? Hieronder staat het recept van Lanttulaatikko. Dit is een ovenschotel met koolraap.

Benodigdheden:

  • 1 Kg. koolraap in blokjes
  • 1 ei
  • 2 eetl. keukenstroop
  • 4 eetl. bloem
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram gesmolten boter of margarine
  • zout en peper
  • heel klein snufje nootmuskaat

Bereiden

Maak eerst de puree door de koolraapblokjes te koken zonder zout. Pureer dit vervolgens in de keukennmachine of staafmixer.

Voeg na het afkoelen alle overige ingredienten toe en roer dit door elkaar.
Doe alles over in een beboterde ovenschaal en plaats de schaal net onder het midden in de oven. Stel de temperatuur in op 190-200 graden en laat de schotel 1 uur in de oven.