Kerstballen uit Bethlehem

Kerstballen, schoenen, zeep en kleding gemaakt door Palestijnen in het bezette gebied. En nu te koop voor Rotterdammers. Disarming Design from Palestine is een label dat op zaterdag 21 november een pop-up winkel opent aan het Pijnackerplein in Rotterdam-Noord.

‘Verhalen die de headlines halen in het nieuws over de Palestijnen en Palestina zijn voornamelijk negatief’, zegt ontwerper en mede-organisator Moniek Driesse. ‘Wij willen een diversere realiteit laten zien.’ Samen met mede-organisator Mieke Zagt stalt ze diverse artikelen uit in de kleine ruimte die vanaf zaterdag dienst gaat doen als pop-up store. 

Ze halen kerstballen uit Bethlehem uit beschermende folie, rollen een grote banner uit met het logo van het label en hangen t-shirts aan de rekken. Ze hebben zelfs zeep uit Nablus, een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Mieke Zagt vertelt over de Palestijnse arbeidsmigranten uit Nablus die vroeger in een zeepfabriek werken. ‘In de jaren 60 werkten ze in Vlaardingen en nu hebben we de ‘real thing’.