Keti Koti leeft heel erg onder Surinaamse jongeren

Vandaag wordt ook in Rotterdam Keti Koti, de afschaffing van slavernij in de Nederlandse koloniën, gevierd. Voorafgaand aan de viering was er gisteravond een herdenking aan het Lloydkwartier. We bezochten de herdenking en gingen in gesprek met enkele Surinaamse jongeren over het belang van deze dagen.
“Het gaat om het verbreken van de ketting”, aldus Immanuel Richmond. “Je groeit er mee op en het wordt je vanuit huis meegegeven. Dus ik probeer ook altijd wel bij de herdenking en festiviteiten te zijn als ik er de tijd voor heb.”

Het idee dat het meer of minder leeft, is volgens Sefton Waalring nergens op gebaseerd: “Door de media-aandacht lijkt het alsof het meer leeft, maar het is er altijd wel geweest.” Sefton denkt dat het ook komt doordat meer jongeren van o.a. Surinaamse komaf op bepaalde posities zitten, waar ze meer invloed kunnen uitoefenen.

Op de herdenking zelf spreekt burgemeester Aboutaleb het publiek toe. Met ondersteuning van muziek en poëzie wordt stil gestaan bij de verschrikkingen van de slavernij. Peggy Wijntuin (PvdA), die zich sterk heeft gemaakt voor een slavernijmonument in Rotterdam, denkt dat er wel degelijk meer actie wordt ondernomen door jongeren. “Je ziet dat actuele onderwerpen, als Zwarte Piet of etnisch profileren, jongeren aanspreekt en ze daardoor versterkt in hun overtuiging om ook het bewustzijn hiervoor te vergroten”, aldus Wijntuin.

Jurgen Reigman zou het zeker toejuichen om het nog groter aan te pakken. “Het is immers een deel van onze geschiedenis, van elke Nederlander, en het zou geen kwaad kunnen om daar dan ook met z’n allen bij stil te staan.”