Keti Koti relevanter dan ooit: “Dit jaar wordt de viering nog meer gevoeld”

Op woensdag 1 juli wordt in Rotterdam, net als in Suriname en op de Antillen, Keti Koti gevierd. Dit jaar moet dat allemaal anders ingericht worden door de pandemie. Dat terwijl de viering van de afschaffing van de slavernij, in het licht van de demonstraties tegen racisme deze maand, extra beladen is. In opdracht van Stichting de Vlaggenparade Rotterdam gaan we in gesprek met drie artiesten die onlosmakelijk met de Keti Koti viering zijn verbonden.
We gaan in gesprek met Laise Sanches, Stanley Clementina en Y.M.P. Drie Rotterdamse artiesten met roots in Suriname, Kaapverdië en Curaçao. De Vlaggenparade laat langs de Boompjeskade waar de vlaggen wapperen van alle landen van de Verenigde Naties, waaronder dus de Surinaamse en Kaapverdische vlag. Curaçao moet helaas ontbreken, want dat land maakt geen deel uit van de V.N. Daarom hebben we voor singer-songwriter Stanley de blauw met geel gestreepte vlag meegenomen.

Stanley, Y.M.P. en Laise doen aan de Boompjeskade een korte voordracht uit hun repertoire. Een werk, lied of gedicht dat de lading dekt van een Keti Koti viering die ze nauw aan het hart ligt. Dat allemaal met tegen de achtergrond de Erasmusbrug waar deze maand meer dan 5.000 Rotterdammers bijeenkwamen om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld tegen de zwarte bevolking van Amerika.

De officiële afschaffing van de slavernij in Suriname gebeurde in 1863. Volgens Rotterdamse woordkunstenaar Y.M.P. is er nog steeds een pijn merkbaar onder Rotterdammers die generatie op generatie wordt overgegeven. Hoe je het ook wendt of keert, Keti Koti in 2020 zal meer betekenis hebben gekregen door de racismediscussie en protesten die deze maand zijn voortgekomen uit de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei.

Vanwege de coronamaatregelen worden de Keti Koti activiteiten dit jaar uitgezonden via televisie, website en sociale media. Met deze reden is er programma ontwikkeld met onder andere de Keti Koti TALK en een live herdenking bij het monument. Bekijk hier het hele programma.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat