Kijk nu terug: Mentaal Gezond tijdens Corona 2.0: Psycholoog Hanan over winterdips

Met de serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 onderzoekt presentatrice en psycholoog Zoë Pinto e Neto wekelijks hoe we in deze moeilijke tijden goed in ons vel blijven zitten. Nu we midden in de herfst zitten en de winter eraan komt, kan een dipje makkelijk op de loer liggen. Psycholoog Hanan heeft een heleboel handige tips en vertelt hierover in de derde aflevering van de serie.

Psycholoog Hanan uit Rotterdam West focust zich in haar praktijk vooral op cliënten met stress- en burn-outklachten, maar werkt ook veel met cliënten met depressies, angst, paniekstoornissen, trauma of identiteitsproblematiek. Ze werkt voornamelijk met leeftijdsgenoten en veel online. In het eerste seizoen van de serie sprak Zoë haar over thuiswerken.

Het afgelopen half jaar heeft Hanan zelf vooral geprobeerd om een goede balans te vinden tussen energiegevers en energievreters. Daarnaast is Hanan ook actief op Instagram. Volgens haar is dat een belangrijk platform om haar doelgroep te bereiken: “Mijn doel is het bouwen van een mentaal gezondere online community. Om dat te bereiken moet je communiceren op die manier, daarom gebruik ik veel Instagram en TikTok.” Op haar pagina’s krijgt ze niet alleen veel reacties op haar polls, maar ook veel reacties van volgers die dankzij haar posts hulp hebben gevraagd. “Niemand heeft alleen leren fietsen, dus is het ook niet erg om hulp te krijgen bij het aanpassen van je gedrag.”

Hanan ziet ook door de polls op haar social media-kanalen dat het merendeel van haar volgers zich de afgelopen twee weken somberder voelen dan daarvoor en meer slaapproblemen ervaren. Om die somberheid iets tegen te gaan kun je oefenen met affirmaties. In de tips leggen we die oefening verder uit. Hieronder hebben we de kenmerken van een een winterdip op een rijtje gezet.

De belangrijkste tips van Hanan om om te gaan met een winterdip zijn:

  • Ga in ieder geval een keer per dag naar buiten. Om te zorgen voor iets meer variatie in je dag kun je dan letten op drie dingen dingen die je nog niet eerder zijn opgevallen. Op deze manier ga je niet op autopiloot over straat en heb je weer meer ruimte voor creativiteit
  • Om makkelijker in slaap te vallen is belangrijk dat je let op het type informatie dat je tot je krijgt vlak voor je naar bed gaat. Van nieuwe of negatieve informatie ga je weer ‘aan staan’, waardoor in slaap vallen lastiger wordt. Wees daarom selectief in de podcasts die je luistert en de feeds waar je doorheen scrollt.
  • Een nieuw slaapritueel kan ook helpen. Door zo’n ritueel herkent je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen en die kan bestaan uit een ontspanningsoefening, meditatie of een spotify-playlist.
  • Krijg duidelijk zicht op wat energie kost en wat je energie geeft en zoek hier een goed balans tussen. Als je niet weet waar je je goed van gaat voelen, kan het helpen om terug te kijken in je fotogalerij op je telefoon. Dat is een archief van leuke momenten en energiegevende activiteiten. Probeer deze dingen weer vaker te gaan doen.
  • Sta stil bij bij de positieve momenten op een dag. Dat kan door middel van positieve zelf-affirmaties. Soms gaan zulke momenten makkelijk onbewust voorbij. Door dagelijks na te gaan wat positief was aan de dag, kun je uit een negatieve gedachtenstroom komen. Met de sheet hieronder kun je zelf oefenen met de affirmaties!

Kijk de aflevering hieronder terug

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ZOYUMZZHCDE” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

De serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 is live te zien via Facebook en YouTube. Kijk mee tijdens je lunch en stel online je vragen in de show. Tijdens de intelligente lockdown maakte OPEN al eerder een seizoen en dit keer zit Zoë niet thuis, maar is ze live op de redactie – die helemaal coronaproof gemaakt is.

Prangende vragen of tips over hoe jij jezelf mentaal gezond houdt zijn welkom via [email protected] of onze socials.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat