Kijk terug: Mentale Gezondheid tijdens Corona 2.0: stress en thuiswerken met Iris van der Steen, Millennial Psycholoog

Met de serie Mentale gezondheid tijdens Corona 2.0 onderzoekt presentatrice en psycholoog Zoë Pinto e Neto wekelijks hoe we in deze moeilijke tijden goed in ons vel blijven zitten. Nu we in de tweede coronagolf zitten, roepen premier Rutte en minister de Jonge iedereen op zoveel mogelijk thuis te werken. Een grote verandering voor sommige Rotterdammers die veel stress kan oproepen. Ze praat erover met psycholoog Iris van der Steen.

Iris van der Steen, uit de Provenierswijk, ondersteunt met haar eigen bedrijf, Millennial Psycholoog, met name leeftijdsgenoten die stressklachten ervaren. Daarbij focust ze voornamelijk op de onderliggende patronen die stressklachten kunnen veroorzaken. Ook is ze ervaringsdeskundige, ze heeft zelf voor ze begon met haar eigen bedrijf een burn-out gehad.

Volgens Iris is het belangrijk om je bewust te zijn van je stresssignalen, zodat je hierop je gedrag kan aanpassen. “Als je weet wat de symptomen veroorzaakt, kun je dat aanpassen. Als je alleen focust op de signalen is er een kans dat de stress zich op een andere manier uit.” Verder is het belangrijk dat we realistisch zijn over wat mogelijk is met het thuiswerken: sommige dingen kunnen niet uitgevoerd worden vanuit huis. “Verder moet je ook gewoon pauze nemen: gewoon doen. Ook als je dan iets niet helemaal af kunt maken; het is even belangrijk tijd voor jezelf te nemen.”

Omdat het soms lastig is om te herkennen wat de signalen van stress zijn, hebben we er een aantal op een rijtje gezet. Het is niet erg als deze symptomen af en toe voorkomen, maar als je er regelmatig last van hebt, is het goed om na te gaan hoe dat komt. Dat kan door het bespreekbaar te maken bij bijvoorbeeld je teamleider of manager, je vrienden of familie of door te zoeken naar een passende coach. Bij lichamelijke klachten raden we aan langs te gaan bij de huisarts voor een check-up.

De belangrijkste tips die Iris heeft om zo goed mogelijk thuis te werken zijn:

    • Het is belangrijk dat je een eigen routine vindt die goed bij jou als persoon past. Dat kan wat moeite kosten, omdat je normaal al een vaste routine hebt. Je kunt bijvoorbeeld een of twee keer per week een lunchcall met collega’s doen of de dag beginnen met wat rekoefeningen
    • Zoveel mogelijk een duidelijke scheiding tussen werk en privé. Wat Iris zelf doet; een werktelefoon en een privé-telefoon, dus ook alle apps gescheiden houden. Daarnaast kan het ook helpen om echt een andere werkplek te hebben.
    • Door het thuiswerken, moet je soms je werk op een andere manier doen. Het is belangrijk dat je dat tijdelijk accepteert; Het hoeft niet per se op dezelfde manier.
    • Voor leidinggevende extra scherp zitten op contact met je werknemers, om te kijken of je kan ondersteunen. Check hoe het gaat en los bijvoorbeeld een welkomst-kwartiertje in. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat kan.

Kijk hieronder de aflevering terug.

De serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 is live te zien via Facebook en YouTube. Kijk mee tijdens je lunch en stel online je vragen in de show. Tijdens de intelligente lockdown maakte OPEN al eerder een seizoen en dit keer zit Zoë niet thuis, maar is ze live op de redactie – die helemaal coronaproof gemaakt is.


Prangende vragen of tips over hoe jij jezelf mentaal gezond houdt zijn welkom via [email protected] of onze socials.